Crin, candidatul "neconvenţional" pentru vremuri de criză

Băsescu şi Geoană nu mai pot promite nimic nou, iar opţiunea între cei doi este similară cu a alege între două rele. Actuala criză economică face posibil un "scenariu" care să formeze masa critică a unui electorat ce şi-ar putea direcţiona voturile către un candidat neconvenţional-Crin Antonescu.

În sinteză, aceasta este strategia pe care va trebui să o urmeze "Echipa lui Crin" în campania pentru prezidenţiale. Ţinta principală a liberalilor este aceea de a specula lipsa de credibilitate a lui Băsescu şi a PSD, formarea unei Coaliţii pro-Antonescu şi aducerea la urne a electoratului dezamăgit de viaţa politică.   În acelaşi timp, liderii PNL sunt sfătuiţi să nu discute despre alianţe politice, întrucât orice negociere se va face în perioada post-electorală. Preşedintele PNL Crin Antonescu a găsit însă soluţia optimă pentru a-şi mobiliza partidul în vederea alegerilor prezidenţiale- promisiunea de a-i readuce pe liberali la masa bucatelor puterii.

PNL este în joc pentru Cotroceni

După dezbaterea strategiei electorale în cadrul forurilor de conducere ale PNL, Crin Antonescu a precizat că, în perioada următoare,are două obiective majore -câştigarea Palatului Cotroceni şi readucerea PNL la guvernare. Este pentru prima oară când liderul PNL le promite, public, liberalilor că vor fi răsplătiţi cu accesul la guvernare, dacă se vor mobiliza la maximum în campania din toamnă.

Relaţia de condiţionalitate dintre cele două obiective este însă trecută sub tăcere, deşi este clar că "strategii" partidului iau în calcul ipoteza intrării la guvernare chiar dacă Antonescu nu va înregistra o victorie în scrutin, mai exact ipoteza negocierii voturilor acestuia, în turul al doilea, la schimb cu formarea unui nou Executiv din care să facă parte şi PNL. Oficial însă, liderii liberali evită orice apropiere atât de PSD, cât şi de PD-L.

Prezidenţiabilul PNL a lansat un mesaj de mobilizare a organizaţiilor liberale, sugerând că nu trebuie să se lase descurajate de scorul slab din alegerile pentru PE. Antonescu a încheiat socotelile cu trecutul electoral recent şi a adăugat că "alegerile prezidenţiale încep de la zero, iar PNL este în joc".

El a ţinut să respingă "speculaţiile" potrivit cărora nu ar deţine controlul total asupra organizaţiilor partidului, afirmând că, atâta vreme cât este preşedintele PNL, el va fi singurul care va conduce această formaţiune politică, ţinta sa fiind aceea de a-i reforma "profund" pe liberali. Contrar teoriilor lui Patriciu, printre ţintele sale ar figura transformarea PNL din "partidul balama" într-un "partid de forţă", cotat la 30% din opţiunile de vot.

Geoană, cel mai slab candidat al stângii

Potrivit strategiei, Traian Băsescu se află pe un trend descendent, în vreme ce Mircea Geoană este confruntat cu o criză de autoritate în interiorul porpiului partid. "Nici Băsescu, nici Geoană nu sunt capabili să dea sentimentul că pot aduce ceva nou. A alege între ei apare ca a alege între două rele. Cifrele arată că Băsescu se află pe un trend descendent şi are de înfruntat un test dificil: până acum niciun preşedinte postdecembrist nu a reuşit să obţină două mandate constituţionale consecutive", se arată în documentul citat de Mediafax.

Preşedintele PSD este descris drept "cel mai slab candidat propus de stânga în ultimii 20 de ani", liberalii fiind sfătuiţi să speculeze "duplicitatea" acestuia, faptul că se află la putere alături de PD-L, însă doreşte să se legitimeze drept opozant credibil al lui Băsescu.

În condiţiile crizei şi neatractivităţii soluţiilor clasice "apare posibilitatea unui scenariu în care o masă decisivă din electorat să opteze pentru o soluţie nouă, non-convenţională-Crin Antonescu”, se mai arată în document.

Liberalii mai susţin că prezidenţiabilul partidului poate recupera din fostul electorat al Alianţei DA, dezamăgit de Traian Băsescu şi de alianţa PDL cu PSD la guvernare.

Pentru atingerea obiectivului de câştigare a scrutinului prezidenţial, liberalii trebuie să facă eforturi şi să îi convingă pe absenteişti să vină la vot, un alt obiectiv fiind crearea unei coaliţii în jurul lui Crin Antonescu. Coaliţia ar trebui să reunească elemente ale dreptei, clasei de mijloc, întreprinzători, tinerii din mediul urban, care nu mai sunt tributari unor mentalităţi paternaliste de tip comunist, componente ale stângii dezamăgite, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, neînregimentaţi politic.

Campania PNL ar viza două paliere-prezentarea unui program anticriză, în viziune liberală, şi atacarea guvernării PSD-PD-L pe teme care ţin de clientelism politic, utilizarea abuzivă a banului public, mentalităţile tipice pentru partidul-stat.

No comment pentru alianţe şi finanţare "transparentă" Liberalii sunt sfătuiţi să nu intre "în capcana"discuţiilor privind alianţele postelectorale, obiectivul PNL fiind câştigarea alegerilor prezidenţiale, iar eventualele negocieri se vor purta numai după scrutin.

PNL mai are în vedere o campanie publică de strângere de fonduri bazată pe contribuţiile mici prin care electorii să simtă şi o legătură cu proiectul lui Crin Antonescu. Şi asta în condiţiile în care finanţarea PNL, şi în special a lui Crin Antonescu, de către omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a fost în permanenţă un subiect fierbinte pentru liberali, aducând adesea prejudicii de imagine. "Echipa lui Crin", formată din peste 2000 de tineri, va gestiona şi o campanie pe internet, destinată alegătorilor tineri, din mediul urban.

Stavarache, şeful staff-ului electoral Şeful echipei de campanie a prezidenţiabilului PNL va fi primarul de Bacău, vicepreşedintele liberal Romeo Stavarache. Potrivit unor surse liberale, alegerea lui Stavarache ar fi un semnal că liberalii nu sunt dispuşi să facă vreo înţelegere nici cu PSD, nici cu PD-L.

Variantele avansate iniţial de surse liberale erau: prim-vicepreşedintele Ludovic Orban, deputatul Relu Fenechiu şi Bogdan Olteanu.O eventuală opţiune în favoarea lui Olteanu, membru al grupării Tăriceanu, ar fi fost în măsură să tensioneze relaţiile de la vârful PNL, din cauza rivalităţii cunoscute dintre acesta şi Ludovic Orban.

Ştire publicată la ora 10:40 şi actualizată la ora 17:19