Crin Antonescu, preşedintele PNL| VIDEO

Liberalii au ales noua conducere şi un nou statut al partidului, în cadrul Congresului Extraordinar. Numărătoarea voturilor de la ora 23.00 arăta că 873 dintre liberali s-au pronunţat în favoarea lui Antonescu, în timp ce 546 au votat pentru Tăriceanu. Numărul total de voturi exprimate pentru preşedinţia PNL a fost de 1.431. Dintre acestea, au fost anulate 12 voturi, rămânând valabile 1419. Noul lider liberal va fi, cel mai probabil, şi candidatul partidului său la prezidenţiale.

Noul preşedinte al PNL a fost întâmpinat de colegi pe acordurile "Odei bucuriei", urmate de imnul partidului. Mircea Ionescu Qiuntus, în calitate de conducător al Congresului şi în conformitate cu Art.61, lit. B, al Statului PNL, l-a desemnat oficial pe Crin Antonescu în funcţia de preşedinte.

Discursul învingătorului

"Vin în partid cu toate gândurile bune. Vă chem să îndreptăm primul nostru gând către aceia care cred că în România nu mai au nicio şansă. Să le spunem împreună că nu sunt singuri şi mai au o şansă. Să le spunem că , dacă eu, un om simplu, un om normal, am muncit în acest partid timp de 20 de ani, fără conspiraţii şi fără aranjamente, şi am putut ajunge preşedintele celui mai mare partid din România, atunci fiecare român are o şansă", a spus Antonescu în discursul care a survenit învestirii.

"Îi mulţumesc colegului meu Călin Popescu Tăriceanu şi sper să învăţ de la domnia sa puterea de a înţelege diversitatea", a continuat Crin Antonescu. Acesta speră ca numirea sa în fruntea partidului să reprezinte o nouă istorie atât pentru PNL, cât şi pentru întreaga ţară.

Discursul învinsului

"Domnule preşedinte al PNL, dragă Crin, vreau să te felicit pentru succesul din această seară. Te felicit, dar nu te invidiez, pentru că ai să vezi cât e de greu să fii preşedintele Partidului Naţional Liberal", a spus fostul preşedinte Călin Popescu-Tăriceanu.

"Sper să reuşim să dăm României primul preşedinte liberal", a adăugat Tăriceanu, anunţând astfel, indirect, candidatul PNL pentru alegerile prezidenţiale din acest an.

Vicepreşedinţii

În plan secund se află bătălia pentru nou-înfiinţata funcţie de prim-vicepreşedinte, în care s-au înscris patru nume grele ale partidului: vicepreşedintele Ludovic Orban, fostul preşedinte AVAS, Teodor Atanasiu, primarul Bacăului Romeo Stavarache şi liderul PNL Ilfov, Marian Petrache.

  • Teodor Atanasiu şi-a retras candidatura din funcţia de prim-vicepreşedinte.
  • Ludovic Orban - "Voi răspunde la telefon de fiecare dată ca şi până acum, voi fi mult mai aproape de voi, voi încerca să înţeleg ce îşi doreşte societatea românească pentru ca PNL să conducă România. Avem nevoie, de mai mult suflet, avem nevoie de mai multă forţă, pentru că suntem cei mai buni".
  • Ceilalţi candidaţi, Stavarache şi Petrache, şi-au păstrat candidaturile.

Ora 20. 45

Votul a luat sfârşit. Urmează numărătoarea celor aproximativ 1.400 de voturi.

ORA 15.50

Procedura de vot a început cu aproape o oră întârziere faţă de momentul anunţat.

ORA 15:30 Tăriceanu se pregăteşte de prezidenţiale

După discursul sentimental al lui Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu a venit în faţa liberalilor cu un discurs tehnic, pregătit pentru alegerie prezidenţiale din România. Tăriceanu le-a cerut liberalilor să-l voteze, pentru ca formaţiunea să se asigure că România nu va avea "o democraţie à la Traian Băsescu".

ORA 15.10 Antonescu: Băsescu este ca o codoaşă bătrână

Discursul lui Crin Antonescu a fost unul emoţional, cu o puternică marcă personală şi presărat cu termeni plastici, îndemnuri şi întrebări retorice. Liberalul care aspiră la şefia formaţiunii i-a caracterizat pe Traian Băsescu drept "o codoaşă bătrână" care stă "la intrarea în bordelul politiciii româneşti", pe prim-ministrul Emil Boc- "un UTCist tinerel " şi s-a referit la preşedintele Senatului Mircea Geoană ca la un domn curăţel, "produs clasic al laboratoarelor".

ORA 14.50

Delegaţiile PNL au votat cu o "largă majoritate" noul Statut al partidului. Preşedintele de şedinţă al Congresului Extraordinar, Mircea Ionescu Quintus, a prezentat schimbările la Statutul PNL - înfiinţarea Consiliului Naţional Executiv şi a funcţiei de prim-vicepreşedinte. ORA 13.45

Nicolai: Astăzi decidem viitorul lui Băsescu Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a afirmat astăzi, în cadrul Congresului Extraordinar al PNL, că "România nu mai are nevoie de mapa profesională a lui Traian Băsescu", referire la motivaţia şefului statului de a nu o accepta drept ministru al Justiţiei.

"Astăzi decidem viitorul lui Traian Băsescu", a spus Nicolai, citată de Mediafax, explicând că se referă la forţa PNL de a-l opri pe Băsescu, pe care l-a caracterizat prin "populism, demagogie, incompetenţă şi totalitarism".

ORA 13:30 Fostul ministru de Finanţe a apreciat că împrumutul extern pe care ţara noastră l-ar putea semna cu Fondul Monetar Internaţional este "prematur pentru România de azi, dar guvernanţii au nevoie de bani pentru exerciţiul bugetar". Varujan Vosganian a subliniat că miniştrii liberali au lăsat o ţară care a fost pe primul loc la primele capitole şi că aceştia, în contrast cu actualii guvernanţi, nu s-ar duce "în genunchi" la FMI.

ORA 12.30 Tăriceanu: Băsescu ne-a fost duşman, dar l-am învins

Actualul preşedinte al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit despre realizările guvernării PNL, dar şi despre evoluţia partidului sub conducerea sa.

"PNL este un partid mai mare, mai puternic, mai curajos şi pregătit de luptă. Suntem pregătiţi de oportunităţi mai mari, să trecem de la scor de 20% la peste 30%, şi putem juca cartea victoriei la alegerile prezidenţiale", a apreciat Tăriceanu.

ORA 12:15

Preşedintele Grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, le-a transmis liberalilor că preşedintele Traian Băsescu pune în pericol creşterea economică obţinută de PNL. ORA 12.00 Mircea Ionescu Quitus, preşedintele de onoare al liberalilor, a prezentat la Congres un mesaj pacifist, cum că liberalii nu trebuie să uite faptul că partidele politice trăiesc şi se dezvoltă nu numai prin doctrină şi strategie, ci mai ales prin personalităţile lor care "conduc cu pricepere".

ORA 11.30

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a fost cel care a deschis, cu discursul său, şedinţa.

El a afirmat că "este un privilegiu să se adreseze liberalilor", care au asigurat României, în ultimii patru ani, "o guvernare inteligentă". Constantinescu a vorbit şi despre actuala coaliţie de guvernare, care, în opinia sa, "îşi arată zi de zi incompetenţa". În cazul în care ar fi încheiat un acord cu PSD sau PDL după alegerile de anul trecut, liberalii riscau "să îşi arunce electoratul în confuzie", a continuat acesta, apreciind că PNL trebuie să devină partenerul elitelor.

ORA 11.00

Congresul Extraordinar a început, în sala I.C.Cuza din Palatul Parlamentului, în acordurile imnului naţional şi ale imnului PNL.

La şedinţă participă 1.460 de liberali şi sute de invitaţi, precum fostul preşedinte Emil Constantinescu, Petre Roman, analistul Daniel Barbu, prim-icepreşedintele Internaţionaliei Liberale Hans van Baalen, dar şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Primul punct pe ordinea de zi îl reprezintă adoptarea proiectului de modificare a statutului, în sensul reînfiinţării funcţiei de prim-vicepreşedinte, înfiinţării unui Consiliu Naţional Executiv, dar şi al reorganizării BPC - 14 vicepreşedinţi şi 8 reprezentanţi ai filialelor.

Procedura de alegere a preşedintelui PNL va începe în jurul orei 15.00.

Potrivit Mediafax, mai mulţi candidaţi şi-au continuat campania şi înainte de şedinţă, delegaţii fiind întâmpinaţi cu materiale promoţionale. De exemplu, în numele actualului preşedinte al partidului au fost distribuite pliante cu inscripţia "Tăriceanu Preşedinte!" şi o agendă A4 cu caricaturi, în care Tăriceanu îl învinge pe contracandidatul la alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu, la probleme de economie.