Crin Antonescu a reacționat la declarația lui Victor Ponta conform căreia Liviu Dragnea e cel care a negociat pactul de coabitare cu Traian Băsescu.
Fostul lider PNL a povestit cum s-a negociat pentru numirile procurorilor șefi în 2012 și a devoalat o schimbare radicală a lui Ponta. ”E un conflict clasic între doi politicieni importanți. Eu am aflat, în chestiunea numirilor de la Parchete, într-o discuție ce a avut loc la mine în biroul de președinte al Senatului. Victor Ponta ne-a spus că dorește ca ministrul Justiției să facă aceste propuneri. Cea care reținea atenția era doamna Kovesi. A enunțat 3 nume, cu sau fără bilețel, i-am spus clar că nu e bine, că e bine ca ministrul Justiției, Mona Pivniceru, să continuie procedurile de concurs discutate la Bruxelles. Liviu Dragnea era de față, dar nu știu dacă. Eduard Hellvig a fost și el prezent, era secretar general al PNL. Noi am refuzat, ministrul Justiției și-a dat demisia.
Uneori îl simțeam mai aproape pe Liviu Dragnea, un pic mai radical, un pic mai dispus la bătaie politică. Am avut încredere în amândoi. Mi-am schimbat părerea în urma unor decizii luate de Ponta, după episodul cu numirile procurorilor și cu pactul de coabitare. Eu m-am pronunțat împotriva semnării pactului de coabitare, am încercat să-l convig pe Ponta să nu-l semneze. Traian Băsescu a vrut să semneze acel pact cu noi, dar a putut doar cu el.
A venit Traian Băsescu la Senat, într-o discuție la care era și Ponta, și Dragnea, pe subiectul procurorilor. Era o discuție generală, nici Băsescu nu știu dacă susținea niște nume. I-am spus și atunci că ministrul Justiției să fie lăsat să parcurgă toate procedurile până la capăt.
Ponta nu a ținut cont de argumentele mele, părea foarte hotărât și de atunci s-au schimbat regulile comportamentului dintre noi. Evoluția lui Victor Ponta e o pierdere pentru politica românească. Crin Antonescu și PNL nu au trădat proiectul și sensul USL. Ar fi trebuit să rup proiectul USL la pactul de coabitare.”, a spus Crin Antonescu la Antena 3.
Ce este pactul de coabitare?
Ce prevede pactul de coabitare dintre președinte și premier „Părţile convin asupra faptului că, potrivit Constituţiei României, fiecare componentă are atribuţii preeminente în anumite domenii de activitate: preşedintele - politica externă, de securitate, de apărare, reprezentarea la Consiliul European, conform deciziei CCR; primul-ministru - politica economică şi socială, guvernarea ţării, probleme de ordin curent ce nu au direct incidenţă cu securitatea naţională, relaţii externe la nivel interguvernamental şi european”, se arăta în document.
În ceea ce privește relația dintre președinte și premier, pactul prevedea: „Părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia par tenerului şi la adresarea la plural. Ele se vor abţine în a încuraja abordări diferite la nivelul structurilor pe care le reprezintă şi vor sancţiona excesele şi ieşirile publice ale colegilor de partid sau angajaţilor care exced această regulă de comportament, bun simţ, decenţă şi politeţe. Ele se vor abţine de la expunerea publică a temelor nediscutate şi vor conveni termene concrete, asumându-şi celeritatea în discutarea temelor solicitate de o parte sau alta şi de formulare a unor răspunsuri şi poziţii”.
Premierul Victor Ponta l-a anunțat pe președintele Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, că pactul de coabitare nu mai e valabil. Scrisoarea vine la o zi după ce șeful statului a spus că „l-a păcălit” pe premier să semneze acest document.