Preşedintele PNL Crin Antonescu susţine că primarul Sibiului ar fi fost de acord să lase funcţia de edil în favoarea postului de ministru de Interne. El a adăugat că va discuta doar cu primul ministru, Victor Ponta, nu în USL, despre numirea la Interne. Totodată, Antonescu spune că Iohannis va decide dacă va păstra funcţia de primar, după ce va depune jurământul ca ministru. În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declarase că, pentru a fi ministru, Iohannis trebuie să îşi dea demisia din funţia de primar, aşa cum prevede legea.
Liderul PNL a declarat astăzi, în cadrul unor intervenții telefonice la mai multe posturi TV, că nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru portofoliul de ministru de Interne a fost agreată și de către premierul Victor Ponta, cu care ar putea avea mâine după-amiază o discuție pe această temă. "Am vorbit cu primul-ministru, i-am adus la cunoştinţă propunerile noastre, domnia-sa mi-a spus că nu are niciun fel de obiecţiuni, a salutat chiar propunerile făcute, în principal cea care îl vizează pe Klaus Iohannisbineînţeles că i-am comunicat şi numele care se conturau, dar nu a vorbit nici dânsul public înainte ca noi să ne luăm decizia", a declarat Antonescu, la Digi 24, adăugând că mâine după-amiază este posibilă o discuţie cu premierul Victor Ponta, pe marginea detaliilor privind remanierea, respectiv pe proceduri şi calendar. „Nu am solicitat ordonanţă de urgenţă”
„Cu privire la disputa primar-ministru, nimeni, nici PNL şi nici Klaus Iohannis, nu a solicitat vreo ordonanţă Guvernului României. Nimeni nu îşi pune în cap nici să ocoleasca legea, nici să o încalce, nici să o schimbe”, a aratat preşedintele PNL, de data aceasta într-o intervenție la Realitatea TV.
Potrivit liderului liberal, Iohannis este, deocamdată, primarul Sibiului, iar după ce va depune jurământul de investire în funcţia de ministru, de abia atunci va trebui să ia o decizie în această privinţă. Până atunci, nu se poate discuta despre incompatibilitate”, a adăugat Antonescu.
„Lucrurile vor fi foarte clare, nu vor comporta conflicte pe tema modificării legislaţiei. Cred că este limpede, prin decizia de ieri dl Iohannis a facut această opţiune", a declarat liderul PNL, precizând că „lucrurile se vor limpezi, fără îndoială că domnul primar al Sibiului va fi cel care le va limpezi primul.” Zgonea: Dacă vrea să intre în guvern trebuie să respecte legea Faţă de acest aspect, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, tot astăzi, la Oradea, că dacă prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, vrea să intre în guvernul Ponta trebuie să respecte legislaţia.
"Eu le-am spus că unde-i lege nu-i tocmeală. Legislaţia nu se poate schimba cum se schimba pe vremuri pentru domnul Ciorbea. Dacă dl Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, vrea să intre în guvernul Victor Ponta trebuie să respecte legislaţia naţională pe care eu o susţin,'' a precizat Zgonea, referindu-se la faptul că legea nu permite menţinerea funcţiei de primar unui ministru. El a subliniat că trebuie ţinut cont şi de Agenţia Naţională de Integritate. "Domnia sa trebuie să-şi dea demisia din funcţia de primar în momentul când depune jurământul. Dacă se doreşte să devină şi vicepremier al guvernului atunci trebuie o nouă angajare a răspunderii în faţa Parlamentului, adică un nou vot de încredere. Aceste discuţii vor fi în cadrul USL, aşa cum a precizat şi premierul Victorul Ponta", a spus Zgonea, citat de Agerpres. „Vom discuta cu primul ministru, nu cu alte partide” Presedintele PNL i-a raspuns, totodată, senatorului PSD Ilie Sârbu care a spus că nominalizările vor fi discutate în USL, pentru a fi validate de toate partidele din Uniune, iar premierul Victor Ponta va avea '”ultimul cuvant'” referitor la acestea.
Liberalul a aratat ca „în speţa de faţă, şi doar în ea, este de luat în sema doar ce spune domnul prim-ministru. (...) Nu se ajunge la formele de conclav pe care le imagineaza domnul Sârbu, este o discuţie strict între partidul care nominalizeaza şi prim-ministru.”
Întrebat cand va exista o nouă garnitură de miniştri liberali, Antonescu a arătat că acest lucru ar trebui să se întample cel târziu marţi, „in cazul în care trebuie sa mergem în Parlament. Daca nu, chiar şi luni, depinde şi de preşedinte”. El spunea că nu e îngrijorat de posibila necesitate de a merge în faţa Parlamentului, pentru a cere un vot de încredere.