Crin Antonescu: "Am încheiat relațiile cu Voiculescu. Nu mai sunt prieten cu Ponta. Iohannis ar fi un premier bun"

Crin Antonescu a declarat marți seară, la emisiunea ”Jocuri de putere” difuzată la Realitatea TV, că se opune unui al patrulea vicepremier, însă și-a exprimat în continuare încrederea în Guvernul condus de Victor Ponta. ”Nu l-am investi pe cineva ca Iohannis pentru un Guvern pe care l-am vrea daramat” a spus președintele Senatului. Acesta s-a mai delimitat ferm de Dan Voiculescu si a explicat că liberalii nu sunt de acord sa apara al patrulea post de vicepremier, pentru PC.

Citește și analiza EVZ: USL scârţâie din toate încheieturile din cauza lui Voiculescu Negocierile din USL privind structura guvernului s-au încheiat şi ieri fără un rezultat. PSD a acceptat numirea liberalului Klaus Iohannis în funcţia de ministru de Interne şi vicepremier, dar a contracarat cerând înfiinţarea unui al patrulea post de vicepremier care să revină PC. Acesta ar fi urmat să fie ocupat de preşedintele PC, Daniel Constantin, au precizat surse din PNL pentru EVZ. Citiţi mai multe detalii: AICI 

Despre Klaus Iohannis vicepremier

  • Ce stiu despre istorie, chiar cea contemporana ca sa zic asa, o sa încerc scurt sa derulez firul faptelor din aceste zile. Dar de a nu dramatiza. Înțeleg tentația unui scandal în USL, dar nu e cazul. Partidul National Liberal in acele zile dramatice ale accidentului din Apuseni apucasem sa anunt ca luasem niste masuri radicale, schimbarea a patru ministri si a unui vicepremier. Premierul a fost informat de catre mine de solutiile care se conturau, s-a procedat ca la carte, asa cum se cuvine, nu sa afle propunerile de la tv. Imediat ce votul a avut loc, l-am contactat pe premier, care se afla la SOCI, asupra faptului ca propunerile  au devenit fapte. Nu era nicio modificare, totul era ca la carte. De propunerea Klaus nu stia, dar l-am telefonat si l-am informat inainte ca ea sa devina publica.
  • Premierul, de acolo din Rusia, a dat o declaratie televiziunii in care a spus ca sunt propuneri pe care le agreez, sunt oameni de valoare, salut propunerea lui Klaus si care va fi un castig pentru Guvernul Romaniei. Nu a existat un subiect de tensiune. In paralel au inceput sa curga in tara declaratiile unor fruntasi, lideri de senat, ministrul Dan Sova, si alti colegi, care au inceput sa cometeze, afara agresiuni polemice, daca si cum sa-i dea sfaturi lui Iohannis, ca e bine sa le dai cand ti se cer. Nu a fost nicio problema. A fost nevoie doar de o interventie publica, a mea,  cand am spus ca totul e normal, iar restul sunt doar comentarii care n-au nicio legatura.
  • Premierul s-a intors. Am avut o intalnire luni dimineata. Am incheiat această intalnire ca urmeaza sa avem o discutie legate de anumite proceduri. Despre Klaus sa fie vicepremier si ministru de interne. Conform constitutiei, aceasta mutare nu trebuie sa treaca prin parlament.
  • Au inceput aceste discutii care au durat un pic mai mult, cam două zile, pentru ca premierul a zis ca daca tot mergem in Parlament, hai sa profitam și să facem si alte modificari. Ca sa nu facem peste două saptamani alte modificari.
  • Ne-am intalnit azi, a fost aproape de momentul ala in care sa spunem ca e in regula. Solicitam camerelor deputaților convocare. S-a intamplat ca nu s-a mai intamplat. Eu am convenit cu Ponta si cu cei care au participat la discutie sa nu intram pana nu incheiem acesta discutie.

Despre numirea lui Daniel Constantin vicepremier

  • Este adevarat ca Ponta a vrut a patra functie de vicepremier. Eu nu am fost de acord. Pozitia de vicepremier nu e contestată, Klaus Iohannis o ocupa fara discuție. Klaus va fi ministu de Interne si coordonează si zona economiei. Si in sensul acesta a ramas ca in zilele urmatoare sa finalizam acest acord.
  • Ma opun in continuare cu funcția celui de-al patrulea vicepremier. Nu are nicio ratiune sa fie facut.

Despre vicepremierul Gabriel Oprea

  • Sigur ca in aceste zile eu v-am relatat firul faptelor care e un fir lin, fara conflicte, fara crize, cu atat mai putin unele uriase. Discutia publica a fost incinsa, comentariile, toți s-au agitat peste masura. În tot acest ghem de ipoteze a aparut  un alt personaj, Gabriel Oprea, nicio secunda nu s-a pus problema unui conflict de pozitii. Gabriel Oprea, presedinte UNPR, are o situatie stabila in Guvernul Romaniei. Am pornit de la ideea de a nu-l face vicepremier, insa domunul Ponta ne-a solicitat ca si Gabriel Oprea sa fie vicepremier. Am agreat acest lcuru. Ce e limpede astazi este ca s-a stabilit Klaus ministru de Interne , zona ministerelor economice, Oprea ramane pe pozitia donmniei sale, fara ca intre cei doi sa existe subordonare.

Cum a acceptat Klaus Iohannis funcția de vicepremier

  • Primăria Sibiului, loc pe care l-a castigat de patru ori, în condițiile în care este și un etnic german. Fenomenul Iohannis este unul cu totul special in Romania. De fiecare data este si greu si usor sa intre intr-un proiect, nu este primul, dar nu a fost simplu. Nu e usor, facil cu Klaus, dar, de data asta, a fost mai usor, caci, de fapt, daca a fost optiunea de a intra intr-un partid politic, el care nu a facut niciodata politica, sa intre intr-un partid, nu simbolic, ci sa ocupe pozitia a doua, știa că implica,  la un momentdat, sa vina in scena politica nationala. Lui Klaus Iohannis trebuie sa-i propui nu o iluzie, nu o aventura, nu ceva care nu  are cap, coada, si n-as spune ca cere garantii, caci e un om inteligent, dar cere temei moral pentru care sa marite sa asume niste risc. Reusita din viata mea politica este sa inspir acest om pe scena politica.
  • Eu inteleg ca unii in acest spatiu politic al competitiei, al rivalitatiilor li se poate parea exagerata insistenta noastra, a liberarlilor, dar ii rog sa inteleaga ca nu avem multi oameni ca si Klaus Iohannis.

Politicieni speriati de Crin Antonescu la prezidentiale . Victor Ponta?

  • În general, mulți oameni politici sunt neliniștiți la apariția unui personaj puternic. E o scenă în care nu aștepti să fii invitat, sau dacă ai căzut cineva să te ajute să te ridici. Dacă cineva isi face temeri precize dintr-o alta ipoteza se insala. Ipoteza e ca daca PNL rezita ca proiect politic si evident ca are toate motivele sa reziste pana in 2016. Klaus Iohannis ar putea fi un premier bun.
  • Bag mâna în foc că preocuparea lui Klaus va fi să fie un foarte bun ministru și premier.

Despre Ponta

  • Nu mai suntem copii, din păcate. Nu l-am adus pe Klaus în vârful politicii ca să dăm vreo lovitură politică cuiva. În ceea ce-l privește pe Victor Ponta, nu e cazul sa ne alarmam. În 24 de ore s-a ajuns la ipoteze teribile. Tot acest foc de artificii poate genera. Eu nu pot să spun că am depistat în acțiunile din aceste zile o ezitare de la Victor Ponta și spun că ceea ce public a spus premierul este adevărul.

Despre USD

  • Nu m-a deranjat infiintarea USD. Ce poate sa insemne USD? Faptul ca pe langa PSD si UNPR s-a decis, dupa ce am avut decizii pe care nu le comentez, ceea ce stia oricine ca se va intampla. PSD si-a gasit acolo un loc. E un nume sa semene cu USL, care sa mearga pe rosu. Stiam de aceasta decizie, noi mergem separat, lucru care si ei, si noi l-am decis. Faptul ca USD seamana cu USL nu mă deranjeaza. Nu vad nimic inspaimantator. Sigur ca oamenii au pregatit aceste formule electorale pentru a alege o lansare. Unii s-au speriat cand au vazut trei lideri de partid, plus un primar al Capitalei.
  • USL inseamna in esenta unirea intre doua partide mari. Orice alianta va mai face PSD-ul nu o sa mai fie niciodata ca cea cu USL. Nu are cum sa semene. USL-ul va ramane in istorie, drept aceasta alianta, rar intalnita, unica, sper unica, intre PSD si USL.

Despre relatia Voiculescu-Ponta-Crin Antonescu. Exista raceala intre Crin si Voiculescu?

  • Raporturile mele cu  Voiculescu au fost acelelasi mereu. De 20 de ani mi se intampla tot felul de lucruri nesuferite. Am avut legaturi de amicitie cu Dinu Patriciu, dar nu am fost omul lui Dinu Patriciu. Nu cred ca a crezut nimeni vreodata ca sunt omul lui Voiculescu.
  • Voiculescu a vut un rol restrans si marginal in constituirea acesatei uniuni.
  • Este USL si asociatii, printre care si Voiculescu. Faptul ca eu am fost un om care a raspuns de fiecare data unui post de televiziune drag mie (Antena 3), asta nu inseamna ca a stabilit ceva intre mine si Dan Voiculescu. Rar l-am intalnit in USL. Raceala este mult  spus. Nu e razboi sau dusmanie cu Dan Voiculescu. In momentul in care si-a permis sa faca o afirmatie neadevarata despre PNL am incheiat relatiile cu Voiculescu.

Relatia dintre Ponta si Voiculescu nu o stiu. Stiu cate ceva si nu e problema mea. Daca are o relatie fierbinte cu Voiculescu nu e treaba mea, dar nu in USL. Despre Teodor Atanasiu

  • Teodor Atanasiu ar fi fost demult una dintre propunerile mele.  E un om puternic și pentru că, de exemplu, cunoaște economia românească știe ce trebuie să facă. A fost una dintre victimele acestei perioade, a fost silit sa paraseasca guvernul Tariceanu. Nu a mai avut sansa sa revina. I s-a facut un dosar. Nu a putut sa mai revina. Ei bine, am profitat ca, in sfarsit, acel dosar penal a fost inchis si a putut fi pus ministru.

Relatia dintre Victor Ponta - Crin Antonescu

  • Reacția ui Victor Ponta în care a spus că sunt prieten cu Băsescu cred ca a fost o stare de iritare, cam grosolană, dar...Nu sunt prieten cu Traian Băsescu, nu mai sunt prieten nici cu Victor Ponta, dar sunt asociat politic si am toată hotararea sa ducem la capat aceasta alianta. Am facut aceasta alianta ca sa ne asiguram ca Romania sa mearga inainte si sa iasa din fundatura in care intrat. Iar eu sa nu mai vad si sa aud nimic din 2004, 2005. Din momentul in care partenerii nostri vor sa faca altceva, vom vedea.

Crin Antonescu, dezamagit de Victor Ponta

  • Probabil ca exista nemultumiri care se pot tranforma in dezamagiri. Da, dar nu cred ca asta e urgenta acum. Nu l-am investi pe cineva ca Iohannis pentru un Guvern pe care l-am vrea daramat.
  • Dezamagirile sunt riscuri pe care le luam, dar na, oamenii nu le stiu. Sunt duferinte oamenesti, suferinta de a fi dezamagit de oamenii in care ai crezut. Cea mai mare suferinta este sa vezi cum ai conditiile politice sa faci lucruri importante sa faci o coalitie atat de puternica. Astea sunt sanse la 20/ 30 de ani in istorie. Noi nu avem dreptul sa vorbim despre suferintele noastre. Noi trebuie sa sounem ce facem si ce nu facem, dar nu cred ca este corect.

Despre Eugen Nicolaescu si taxa de acciză la benzina si motorina

  • Am avut o discutie cu Ponta si Chitoiu la inceputul acestui an. Decizia s-a luat de a nu se mai amana introducerea taxei. Nicolaescu va fi un bun ministru al finantelor. Nu e strain de toate discutiile acestea. A ascultat cu urechea unui finantist. Vom vedea ce se va intampla. Nicolaescu a făcut lucruri, de exemplu, institutia medicului de familie din România.
  • Va face cele mai liberale lucruri posibile fiscale, va scadea taxe si impozite daca va putea.
CITIȚI ȘI
  • Conducerea USL NU a ajuns nici azi la o soluție în privința lui Iohannis. Ponta cere un post de vicepremier pentru Daniel Constantin. PNL nu e de acord
  • Crin Antonescu, atac la adresa lui Ponta: Nu eu m-am dus să îmi dea Barroso lista de comenzi, ca la chelneri
  • Ședință de urgență a USL. Antonescu și Ponta NU s-au înțeles în privința mandatului lui Iohannis. Noul cabinet va cere un vot în Parlament
  • Sondaj INSCOP: Ponta l-ar bate pe Antonescu, într-o confruntare în turul doi al alegerilor prezidenţiale
  • Sondaj CSCI. Românii l-ar prefera pe Victor Ponta lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale
  • Crin Antonescu, despre DISPUTA din jurul lui Klaus Iohannis: „Nimeni nu a solicitat vreo ordonanţă Guvernului ca să rămână primar”