Se repetă scenariul Crimeea? Chişinăul, îngrijorat de „omuleţii verzi” din Transnistria

Se repetă scenariul Crimeea? Chişinăul, îngrijorat de „omuleţii verzi” din Transnistria sursa foto,

Ministrul Apărării de la Chişinău, Eugen Sturza, trage un semnal de alarmă: Rusia pregăteşte „scenariul Crimeea”, cu „omuleţii verzi”, pentru Republica Moldova. Forţele ruse staţionate ilegal în Transnistria organizează exerciţii militare de forţare a Nistrului, fără numere de înmatriculare şi fără însemne de apartenenţă militară.

Prezenţa trupelor ruse pe teritoriul  Republicii Moldova reprezintă un pericol iminent, iar dotarea Armatei şi bugetul mic alocat Apărării reprezintă provocări majore pentru Chişinău, a declarat ministrul Apărării, Eugen Sturza, la TVR Moldova.

Eugen Sturza consideră că Republica Moldova trebuie să participe la asigurarea securităţii internaţionale, iar pentru acest lucru este nevoie de oameni bine pregătiţi, oameni care îşi fac din profesia de militar o carieră îndelungată. „Peste trei ani vom avea o cu totul altfel de armată în Republica Moldova. O armată bine dotată, bine echipată, cu o ameni profesionişti, cu salarii adecvate pentru a rămâne în ţară”.

La capitolul provocări, Sturza a numit dotarea Armatei, bugetul mic şi prezenţa trupelor ruse în stâng a Nistrului. „Fără numere de înmatriculare, fără însemne de apartenenţă militară, care sunt ilegale. Exact în aşa modalitate au acţionat în Crimeea în 2014”, a declarat Eugen Sturza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se cere un un mecanism de monitorizare a provocărilor ruseşti

În data de 20 august 2018 , premierul de la Chişinău, Pavel Filip, a pledat, într-o şedinţă a Executivului, ca un mecanism de monitorizare a provocărilor din partea trupelor ruse în regiunea transnistreană să fie „pus la punct’’, pentru ca OSCE-ul să afle în timp real despre acţiunile neautorizate. Reacţia a venit după aplicaţiile militare ale Grupului operativ de trupe ruse în Transnistria (GOTR), care au inclus şi exerciţii de forţare a râului Nistru, şi la care a participat şi aşa-numit a armată a T iraspolului, informează portalul Deschide.md.

„Am văzut aplicaţii militare ne autorizate în regiunea transnistreană, cu implicarea de tehnică militară fără însemne. Chiar dacă nu aveau semne de identificare, nimeni nu are dubii că erau echipamente militare ruseşti şi aceasta nu este pentru prima dată. Desigur că ne pune în gardă acest lucru şi nu numai pe noi. De data aceasta, au fost reacţii şi din partea vecinilor din Ucraina’’, a spus premierul.

Trupele ruseşti fără însemene și exerciţiile de traversare a Nistrului În dimineaţa zilei de 1 4 august, pe malul stâng al Nistrului, în zona satului Târnauca, raionul Slobozia, şi în apropiere de podul de pietoni peste fluviul Nistru din Tiraspol, s-a înregistrat o concentrare de tehnică blindată şi autocamioane militare fără numere de înmatriculare şi însemne de apartenenţă.

Conform rapoartelor, tehnica şi echipamentul militar special au fost observate intrând în apele Nistrului. Delegația Republicii Moldova în  Comisia Unificată de Control (CUC) a constatat situația și şi-a exprimat îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu desfăşurarea neautorizată a unor exerciții militare cu forțarea Nistrului, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

„Comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al Republicii Moldova a inițiat măsuri de verificare a teritoriului în cauză, însă șefului militar superior i s-a interzis, de către persoane necunoscute, accesul la fața locului, ultimul fiind nevoit să solicite ieșirea grupului de observatori militari, la sosirea cărora s-a constatat deja plecarea tehnicii blindate și a autocamioanelor. De notat că patrula militară a GOTR se află în Zona de Securitate ilegal, fără acceptul Comandamentului Militar Întrunit”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului pentru Politici de Reintegrare, emis în acea perioadă.

Ocuparea peninsulei Crimeea

„Omuleţii verzi” au fost etichetaţi militarii ruşi care au apărut în uniforme fără însemne în Crimeea, cu o lună înainte de anexarea oficială a peninsulei ucrainene la Rusia. Moscova a negat prezenţa trupelor sale în peninsula din sudul Ucrainei, indicând că, în teren, a acţionat doar aşa-numita forţă de autoapărare locală. Ulterior, preşedintele rus Vladimir Putin i-a decorat pe militarii care au participat la evenimentele ce au dus la anexarea Crimeii la Federaţia Rusă în luna martie. Analiştii militari americani sunt de părere ca Moscova a folosit în Crimeea tactici moderne de luptă ce combină războiul cibernetic, campanii informaţionale active și forţe speciale bine pregătite.

Militarii R. Moldova, alături de cei ai NATO

Un contigent al Armatei Naționale din R. Moldova participă, în perioada 3-15 septembrie, la exercițiul multinaţional NATO „Rapid Trident-2018”, care se desfășoară la centrul de instruire din Iavoriv din regiunea Lvov, Ucraina. Potrivit comandantului contingentului, maiorul Nicolae Frăsineac, scopul exerciţiului este creşterea interoperabilităţii între militarii statelor participante şi pregătirea pentru misiuni internaţionale de menținere a păcii. Cei aproximativ 70 de ofiţeri şi subofiţeri din Brigada „Moldova” și Batalionul 22 menținere a păcii, detaşaţi la exerciţiu, execută misiuni specifice operațiunilor de pacificare, cum ar fi: escortarea convoiului, patrularea şi evacuarea medicală.

 

Antrenaţi în SUA

Militari moldoveni s-au antrenenat alături de militari americani, la un exerciţiu, desfăşurat în perioada 10- 28 august, la Fort Bliss, Texas, Statele Unite ale Americii. Scopul exercițiului a fost sporirea nivelului de interoperabilitate între subunităţile celor două armate, consolidarea capacităţilor de apărare, precum şi pregătirea militarilor moldoveni pentru participare în operaţiuni de menţinere a păcii. Participarea celor 95 de ofițeri și subofițeri, detaşaţi la Fort Bliss, este prevăzută în Planul de activitate externă a Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2018.