Un judecător de drepturi și libertăți din Olanda a decis, în cursul zilei de miercuri, să admită cererea de extrădare depusă de Ministerul Justiției de la București, pe numele lui Ilie Șerbuc.
Bărbatul este acuzat că a comis oribila crimă, care a îngrozit România în urmă cu câteva luni, după care a plecat la muncă în Spania.
Oficial, Ilie Șerbuc este acuzat că a ucis o fetiță de 12 ani, care era copilul concubinei lui. Polițiștii români susțin că timp de două zile, cei doi concubini, s-au culcat pe o canapea, în lada căreia se afla cadavrul fetei ucise.
După această faptă, care a avut loc în cursul lunii aprilie 2023, Șerbuc a plecat la muncă în Spania. Când a aflat de la televizor despre faptul că a fost găsit cadavrul unei minore, într-un apartament din Sectorul 4, a știut că va fi căutat de autoritățile române pentru explicații, așa că a fugit în Olanda.
În cursul zilei de miercuri, Tribunalul Amsterdam a decis predarea inculpatului Șerbuc Ilie Marcel, acuzat de uciderea unei minore de 12 ani, autorităților competente din România.
Decizie amânată de mai multe ori
Pe parcursul judecării procesului dinOlanda, Șerbuc a contestat de mai multe ori decizia de extrădare în România, pe motiv că în închisorile din țara noastră, condițiile sunt inumane.
Șerbuc s-a folosit chiar și de mai multe decizii CEDO, prin care țara noastră a fost condamnată să achite daune morale unor persoane încarcerate.
”Instanța a constatat anterior că condițiile generale de detenție din România presupun un risc real de tratament inuman sau degradant în sensul articolului 4 din Carta drepturilor fundamentale a UE (Carta) pentru persoanele deținute într-un penitenciar românesc, în special din cauza supraaglomerarea din penitenciare”, se arată în decizia justiției olandeze.
Administrația Penitenciarelor a dat asigurări
Judecătorul de la Amsterdam a decis să îl extrădeze pe Șerbuc abia după că Administrația Penitenciarelor din România a garantat faptul că acesta va beneficia de minim trei metri pătrați de spațiu de locuit.
”Administrația Națională a Penitenciarelor ca urmare a politicilor de drept penal adoptate de către Statul Roman, Administraţia Naţională a Penitenciarelor garantează că deţinutul, pe toată durata pedepsei deţinutului, va beneficia de un minim spaţiu personal de 3 metri pătraţi, care include patul şi mobilierul aferent, dar nu și spațiul alocat instalației sanitare”, se arată în documentul trimis la Curtea din Amsterdam.