Procurorul Mircea Ciutac nu se aștepta ca suspecții să nu-și mai recunoască fapta și a amânat finalizarea probatorului
Vasile Stoian, soțul brăilencei ucise cu scândura pe 23 februarie, trăiește două coșmaruri teribile, unul mai teribil decât altul, pentru că procurorul a „uitat” două luni să trimită probele ADN pentru confirmarea autorilor, iar judecătorul a permis suspecților să se înțeleagă între ei.
Așa că acum, Vasile și cele două fetițe ale sale, Anamaria (12 ani) și Andreea (10 ani), au teribilul ghinion ca după ce au găsit-o pe Marcela ucisă cu bestialitate, să fie vecini la petrecerile presupușilor făptași, cei care inițial au recunoscut crima.
FOTO: Frații Marcel și Ionuț Mocanu, și vărul lor Valentin Mocanu s-au ascuns în sărăcăcioasa casă unde locuiesc peste zece sufl ete
„Din curte de la mine, văd peste drum, pe deal în curtea lor. Îi văd când se duc la baie, când țipă, când vorbesc sau petrec. Fetele mele la fel. Cum este să fii în locul meu, cum trebuie să mă simt eu?!”, spune mâhnit bărbatul.
Cei patru suspecți - Marcel Mocanu, Ionuț Mocanu, Valentin Mocanu și Radu Baboi -, arestați până pe 26 iunie, s-au întors acasă după ce Curtea de Apel Galați i-a eliberat din arestul preventiv .
Povestea cazului
Inițial, în timpul anchetei cei patru presupuși autori șiau recunoscut crima, apoi au revenit asupra declarațiilor. Judecătorii Curții de Apel Galați i-au eliberat pe suspecți pentru că au constatat pasivitatea procurorilor în finalizarea anchetei. „Evenimentul zilei” vă prezintă exact modul în care s-a desfășurat ancheta condusă de procurul Parchetului Tribunalului Brăila, Mircea Ciutac, la care au contribuit polițiștii criminaliști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brăila.
Călcată în picioare la propriu, după ce a fost ucisă cu șipca
Crima a avut loc într-o seara de luni, era 23 februarie. Marcela Stoian a închis magazinul familiei din centrul satului și a luato pe drumul spre casă. „De obicei mă duceam eu și o luam”, ne spune soțul. Adevărul că acesta băuse ceva și nu dorea să se mai ducă cu mașina pentru a nu avea probleme. După ora 9.30 au început și el și fetele s-o sune. După 22.00 a plecat după soție pe care a găsit-o pe drum, întinsă la pâmânt cu fața în noroi. „Fața îi era vânătă, era plină de sânge”, a mai adăugat acesta. Nu doar că Marcela a fost bătută cu șipca dar a fost lovită cu picioarele atât de tare încât medicii legiștii i-au găsit organele interne dislocate.
Cei șase pași ai cercetărilor: câinele Rex și reconstituirea
1. RAPORTAREA CRIMEI. Vasile și-a găsit soția ucisă la ora 22.20. Anchetatorii și ambulanța a ajuns la ora 11.15, cu aproximație.
FOTO: Din fața casei, fetițele Marcelei Stoian văd în curtea casei familiei Mocanu, acolo unde locuiesc trei dintre presupușii criminali ai mamei lor
2. LISTA CELOR 10 SUSPECȚI. Vasile a dat polițiștilor un număr de cinci persoane care se legase de soția sa. Printre aceștia erau și Marcel, Ionuț și Valentin și Radu. O amenințase în urmă cu câteva zile pentru că nu le-a dat țigări și băutură pe datorie.
3. REX. Câinele criminalist Rex a mirosit, în noaptea crimei, șipca cu care a fost ucisă Marcela. Mai întâi, Rex a intrat în gospodăria celor trei de-alde Mocanu. Apoi, a coborât pe uliță. A trecut de o intersecție de ulițe, a luat-o pe drumul din stânga după ce a mirosit un stâlp, a intrat apoi în locuința lui Baboi, al patrulea suspect.
4. PRIMA RECUNOAȘTERE. Unul dintre cei patru, Marcel Mocanu, recunoaște crima. Apoi o fac și ceilalți.
5. RECONSTITUIREA. La reconstituirea de pe 26 februarie, cei patru descriu cu lux de amănunte crima. Motivul: să-i ia banii. Femeia avea însă doar 100 de lei la ea.
6. DRUMUL DE FUGĂ. La reconstituire, cei patru au indicat un drum de fugă ocolitor, când putea intra imediat în casa celor trei Mocanu. Pe acest drum ocolitor s-a găsit apoi și geanta pe care o avea Marcela în noaptea crimei.
Expert: „Procurorul a stat în pasivitate”
Mircea Ciutac, procurorul care a condus ancheta este considerat de familia victimei unul dintre vinovații eliberării suspecților. Din relatările martorilor, ale familiei, ale suspecților și din motivarea judecătorului de la Curtea de Apel Galați (CCA) reies o serie de posibile gafe ale magistratului care au dus la decizia eliberării suspecților din arestul preventiv.
Greșelile procurorilor
A UITAT DE PROBA ADN ȘI DE AMPRENTE. Mircea Ciutac s-a mulțumit cu faptul că suspecții și-au recunoscut, inițial, vina și a considerat îndeajuns de solidă această probă pentru a mai insista cu finalizarea celorlalte: probele ADN recoltate de sub unghia victimei (aceasta l-a zgâriat pe unul dintre făptași) și amprentele de pe geanta femeii. După două luni de la recoltarea lor le-a trimis la analize. „La data respectivă, când din cercetări s-a impus administrarea acestei probe, ținând cont și de ansamblul probator administrat în cauză, a și fost dispusă și trimisă această probă”, a explicat Fănel Mihalcea, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.
FOTO: Marcela Stoian
PASIVI ÎN FAȚA AVOCATULUI. Procurorul de ședință, din 26 iunie, nu a știut să explice judecătoarei că afirmațiile avocatului sunt false, când acesta susținea că din cauza condițiilor de burniță, mirosul luat de câinele detectiv nu a fost destul de puternic. În realitate, conform specialiștilor contactați de Evz, câinele detectiv poate distinge mirosul și pe burniță și pe ger.
CONCLUZIE . Unul dintre cei mai importanți specialiști în Drept Penal a analizat prestația procurorilui după ce a consultat documentele cazului. „În general, cauzele cu arestați se desfășoară mai rapid, iar procurorii trebuie să administreze rapid probe în perioada cât omul este arestat. Daca stau în pasivitate, arestarea nu se justifică”, a precizat acesta.
Erorile judecătorilor
A LUAT CA ADEVĂR PLEDOARIA APĂRĂRII. Nu a verificat suspiciunile apărării. A reprodus, în motivare, pledoaria avocatului când acesta a susținut că urmele luate de câine nu pot fi luate în considerare pentru că afară burnița. „În primul rând se constată că luarea urmei s-a făcut în condiţii de burniţă, la temperatura de 4-6 grade Celsius. Acest miros putea conduce la dispariţia mirosurilor adevăraţilor făptaşi şi puteau genera unele erori din partea câinelui de urmă”, se arată în motivarea CCA.
A PERMIS ÎNȚELEGEREA SUSPECȚILOR. Judecătorul nu a desemnat câte un apărător din oficiu pentru cei patru suspecți, ei fiind reprezentanți doar de Alaxandru Sooș. Desemnarea a câte unui avocat este necesară pentru a împiedica înțelegerile dintre suspecți.
ROL GREȘIT. Procurii îi reproșează că a analizat probele ca și cum ar fi complet de fond. Nu a ținut cont de faptul că suspecții au refuzat proba cu detectorul de minciuni, cu poligraful.
CONCLUZIA . „Pe mine hotărârea de eliberare condiționată m-a convins. Dar trebuie să ținem cont că dacă sunt sau nu amprente, ale cui sunt, dacă a mirosit câinele etc, astea sunt chestiuni de probe care țin de fondul cauzei și vor conduce la o soluție de achitare sau de condamnare. Când e vorba de arestare tebuie să avem suspiciuni”, ne-a mai explicat specialistul în Drept Penal.
Soția i-a asigurat un alibi: „Și pe mine m-au bătut”
Cei mai huliți oameni din Grădiștea sunt cei patru presupuși făptași, dar asta nu i-a împiedicat să se plimbe prin comuna brăileană și chiar să facă două-trei chefuri.
Cei doi frați Mocanu și vărul lor nu au dorit să iasă din casă, punându-și familia să ne alunge.
FOTO: Radu Baboi susține că nu a ieșit toată ziua din casa de chirpici, de 15 metri pătrați, atunci când a avut loc crima
În jur de 30 de suflete trăiesc în două căsuțe făcute din lut în ograda clanului Mocanu. De frica lor știe și reprezentatul lui Dumnezeu în Grădiștea. „Anul trecut l-a anunțat pe preotul din sat cu drujba. A spus că îl omoară. Preotul este vecinul lor”, ne-a declarat unul dintre săteni. „Plecați de aici, eu nu vreau sămi filmați curtea”, ne-a amenințat cumnata celor doi frați.
„M-au bătut”
Cel de-al patrulea suspect, Radu Baboi, înrudit și el cu familia Mocanu, a fost mai volubil. Crezând că suntem de la Poliție a ieșit imediat din casă. „Vorbește lumea că am ucis-o, dar nu este adevărat. Vom vedea la final dacă mă condamnă sau nu”, sunt primele cuvinte ale acestuia, după ce răsuflă ușurat că nu suntem de la Poliție.
„Nu aveam nimic cu tanti Marcela, doar am muncit pentru familia lor. Nu sunt vinovat! Nu am făcut nimic. Sunt suspectat pe nedrept, este tot ce pot să vă spun”, a mai adăugat Radu Baboi.
Cât despre faptul că inițial a recunoscut crima, acesta a dat vina pe faptul că a fost bătut de polițiști. „Ne-au lovit pe spate și între picioare ca să spun așa. Ne țineau cu picioarele în poziția de genoflexiune, legați de mâini, și ne loveau între picioare. Am fost bătuți de la 12.00 noaptea până la 3.30 dimineața”, încearcă acesta să ne convingă, fără să ne arate urmele de lovituri de pe spate.
„Marcel a cedat”
Radu Baboi își aminteșe că în noaptea când au fost bătuți, Marcel Mocanu a fost primul care a recunoscut crima. „Marcel a cedat primul la bătaie. A spus că noi trei am lovit-o și el se uita. Apoi am recunoscut și noi ca să scăpăm de bătaie. A trebuit, pentru că am fost bătuți tare”, mai adaugă acesta.
La varianta acestuia a contribuit și soția sa, care îi stătea în spate. Ea este alibiul lui Radu, susținea că acesta a fost acasă cu ea la ora când Marcela Stoian era ucisă cu bestialitate. „Și pe mine m-au bătut tare ca să îmi schimb declarația cum că el nu a fost acasă”, încearcă să supraliciteze aceasta.
În acte, Marcela a murit de o „boală obișnuită”
Pe lângă eliberarea suspecților, familia Stoian a mai trecut peste un șoc săptămâna trecută. „Am fost la Casa de Pensii, ca să poată să ia fetele pensie de urmaș de pe urma mamei lor și ce am văzut pe acte. Era scris că soția mea, ucisă cu bestialitate, a fost înregistrată cu o moarte cauzată de o boală obișnuită”, ne mai spune bărbatul cu ochii aproape -lăcrimânzi. În spatele său, fata cea mare ținea ochii în pământ. Îi ridică doar când vine să ne arate locul unde scrie „Boala obișnuită” pentru „cauza decesului”.