Evenimentul Zilei > EVZ Special > Crima perfectă de la București. Victima a fost premierul României
Crima perfectă de la București. Victima a fost premierul României

Crima perfectă de la București. Victima a fost premierul României

După ce declară în Parlament: "voi prefera a fi zdrobit decât a îngădui slăbirea liniștei; voi prefera moartea mai înainte de a călca sau de a lăsa să se calce vreuna din instituțiile țării", seara plecă spre casă.

Însă trăsura nu era trasă la scară, așa că este invitat de prefectul poliției, colonelul Nicolae Bibescu, în trăsura sa.

În momentul în care trăsura deschisă a ajuns sub clopotnița de la Mitropolie, s-au auzit două focuri de armă: unul l-a lovit pe Barbu Catargiu în cap, la baza creierului, omorându-l pe loc, celălalt a șuierat pe lângă urechea prefectului.

Domnitorul Cuza a fost informat, chiar de Nicolae Bibescu, că asasinul a reușit să se facă nevăzut. Era ziua de 8/20 iunie 1862.

Suspecții

Principalul suspect a rămas până în ziua de azi Gheorghe Bogati, un ardelean sărăntoc, membru al lumii interlope.

După asasinatul din 8 iunie 1862, Bogati s-a îmbogățit și a primit un post important la Piatra Neamț.

Printre cei suspecți de asasinat a fost și Nicolae Bibescu, prefectul Poliției București. Acesta a fost poreclit ulterior „Pistol”. A refuzat să ofere declarații Judecătoriei Criminalicești.

Bănuiți au fost și doi ardeleni, Titus Dunca și Grozăvescu, membri ai unor societăți secrete. S-a spus că asasinul aflat în clopotniță, după ce a tras, ar fi fugit prin viile de pe dealul Mitropoliei, apoi că a trecut granița. El (sau ei) ar fi fost asasini plătiți, scrie stelian-tănase.ro.

Crima a dus la demisia guvernului conservator și constituirea unui guvern al „căii de mijloc”, având ca președinte pe Nicolae Kretzulescu. În cinstea lui Barbu Catargiu, guvernul a decretat 20 de zile de doliu și a ridicat o statuie lângă turnul Mitropoliei unde a fost ucis.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric