Însă trăsura nu era trasă la scară, așa că este invitat de prefectul poliției, colonelul Nicolae Bibescu, în trăsura sa.

În momentul în care trăsura deschisă a ajuns sub clopotnița de la Mitropolie, s-au auzit două focuri de armă: unul l-a lovit pe Barbu Catargiu în cap, la baza creierului, omorându-l pe loc, celălalt a șuierat pe lângă urechea prefectului.

Domnitorul Cuza a fost informat, chiar de Nicolae Bibescu, că asasinul a reușit să se facă nevăzut. Era ziua de 8/20 iunie 1862.

Suspecții

Principalul suspect a rămas până în ziua de azi Gheorghe Bogati, un ardelean sărăntoc, membru al lumii interlope.

După asasinatul din 8 iunie 1862, Bogati s-a îmbogățit și a primit un post important la Piatra Neamț.

Printre cei suspecți de asasinat a fost și Nicolae Bibescu, prefectul Poliției București. Acesta a fost poreclit ulterior „Pistol”. A refuzat să ofere declarații Judecătoriei Criminalicești.

Bănuiți au fost și doi ardeleni, Titus Dunca și Grozăvescu, membri ai unor societăți secrete. S-a spus că asasinul aflat în clopotniță, după ce a tras, ar fi fugit prin viile de pe dealul Mitropoliei, apoi că a trecut granița. El (sau ei) ar fi fost asasini plătiți, scrie stelian-tănase.ro.

Crima a dus la demisia guvernului conservator și constituirea unui guvern al „căii de mijloc”, având ca președinte pe Nicolae Kretzulescu. În cinstea lui Barbu Catargiu, guvernul a decretat 20 de zile de doliu și a ridicat o statuie lângă turnul Mitropoliei unde a fost ucis.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric