Comisarul european Corina Creţu a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că adoptarea oficială a Programului Infrastructură Mare şi a Programului Operaţional Regional va avea loc nu mai devreme de mai-iunie, dar România poate lua între timp măsuri de consolidare a capacităţii administrative.
Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a precizat că, la momentul actual, Programul de Infrastructură Mare este "încă în discuţii cu un număr limitat de observaţii din partea Comisiei" şi este posibil ca în aprilie să fie încheiat.
În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional, comisarul a declarat că acesta este "unul dintre cele mai complexe programe din cele supuse Comisiei în această perioadă" şi este "absolut normal în acest caz să existe un număr important de observaţii, dar procesul este pe un drum pozitiv".
"Pentru ambele programe, adoptarea lor oficială se va face odată ce procedura de schimbarea a cadrului financiar multianual va fi terminată, ceea ce depinde de votul Consiliului şi al Parlamentului. Cu siguranţă nu mai devreme de mai-iunie. Comisia va emite scrisori de confort la momentul în care toate aspectele programului au fost clar definite şi se aşteaptă doar formalizarea adoptării acestuia. Astfel, statele membre vor avea un semnal clar că pot practic trece în faza de implementare a programului", a afirmat Creţu, în interviul acordat Agenţiei Mediafax.
Întrebată dacă România, dar şi alte ţări, riscă să repete situaţia din actualul cadru financiar în condiţiile în care programele operaţionale nu sunt aprobate şi acest proces mai durează, comisarul pentru Politică Regională a explicat că se pot lua o serie de măsuri, indiferent de stadiul adoptării programelor operaţionale.
"Este vorba de exemplu de măsuri legate de consolidarea capacităţii administrative. România are deja o nouă strategie în acest sens, care a fost apreciată pozitiv de serviciile Comisiei şi care va contribui în mod determinant la eficientizarea şi profesionalizarea gestiunii fondurilor europene şi naţionale. Alte procese care conduc la remedierea erorilor din trecut şi care nu au legătură cu momentul adoptării programelor sunt relative la reforma procesului de achiziţii publice. Există un dialog continuu, cu întâlniri lunare între serviciile Comisiei şi Comitetul interministerial al Guvernului (ultima a avut loc chiar la sfârşit de ianuarie). În ultima perioadă s-au înregistrat progrese, dar aşteptăm mai multă implicare din partea ANRMAP şi o alocare de resurse umane mai consistentă pe acest subiect deoarece este unul complex şi important", a precizat Corina Creţu.