Evenimentul Zilei > Actualitate > Cresc cazurile de infectare în Grecia, autoritățile de la Atena au adoptat noi reguli. Ce trebuie să știe turiștii care ajung în Elada
Cresc cazurile de infectare în Grecia, autoritățile de la Atena au adoptat noi reguli. Ce trebuie să știe turiștii care ajung în Elada

Cresc cazurile de infectare în Grecia, autoritățile de la Atena au adoptat noi reguli. Ce trebuie să știe turiștii care ajung în Elada

Autoritățile sanitare din Grecia raportează zilnic un numere în creștere ale infectărilor, așa că oficialii de la Atena au luat noi măsuri de protecție.

Noi reguli adoptate de autoritățile din Grecia, pe fondul creșterii numărului de infectări cu coronavirus. Patronii restaurantelor si ai altor locuri de recreere trebuie să declare dacă localurile lor funcţionează doar pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau dacă au spaţii amenajate pentru grupuri mixte de clienţi.

Măsura a fost pusă în aplicare vineri și va funcționa până la finalul lunii august

Măsura a fost pusă în aplicare începând de vineri, 16 iulie, şi va fi valabilă până la sfârşitul lunii august. Spaţiile din interior vor fi deschise numai pentru persoanele imunizate cu un ser anti-COVID sau pentru cei care atestă că au trecut prin boală.

Doar spaţiile în aer liber pot funcţiona pentru aşa-zis grupuri mixte, iar la intrare nu se fac verificări. Proprietarii de localuri care nu respectă regula vor fi amendați cu sume de până la 10.000 de euro și riscă suspendarea licenţei de funcţionare pentru o perioadă de până la 60 de zile.

Vineri, Grecia a raportat aproape 2.700 de noi infectări cu SARS-CoV-2. Epidemiologii eleni avertizează însă că, în luna august, ar putea fi chiar şi 10.000 de cazuri de infectare în fiecare zi.

Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene, pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/login) completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.

unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Alte reguli pentru a intra în Grecia

un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.
Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene

Accesul pe cale rutieră:

Funcționează non-stop (24/24) următoarele puncte de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane: Kulata – Promachonas, Svilengrad – Ormenio, Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia), Evzones (frontiera cu Macedonia de Nord), Niki (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani (frontiera cu Macedonia de Nord), Kastanies (frontiera cu Turcia), Kipi (frontiera cu Turcia), Kakavia (frontiera cu Albania), Kristallopigi (frontiera cu Albania), Exohi (frontiera cu Bulgaria), Mavromati (frontiera cu Albania).

Începând din 13 iulie a.c. a fost deschis circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei Mertzianis, la frontiera cu Albania.
Accesul pe cale aeriană și maritimă se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus, conform mae.ro.