Editura Evenimentul si Capital

Creiere ce comunica la distanta: BrainNet

Autor: | | 0 Comentarii | 1177 Vizualizari

Un grup de cercetatori de la universitatea din Washington a efectuat un studiu in care grupuri de trei persoane reuseau sa comunice la nivelul creierelor, cu impulsuri citite si aplicate direct pe creier. Metoda a fost verificata cu ajutorul jocului Tetris.

Cum bine stim cu totii creierul functioneaza prin transmiterea de impulsuri electromagnetice. Este insa posibil sa comunicam informatii cu ajutorul acestor semnale electromagnetice generate de activitatea creierului in desfasurarea diverselor activitati sau luarea de decizii? Mai multe studii de acest gen au fost efectuate in trecut in care se demonstra aceasta posibilitate, insa in cadrul acelor studii comunicarea avea loc doar intre doua persoane si era intr-o singura directie. Un grup de cercetatori de la universitatea din Washington a publicat recent un articol in arXiv (BrainNet: A Multi-Person Brain-to-Brain Interface for Direct Collaboration Between Brains) in care demonstreaza cum grupuri de trei persoane pot cumunica in mod eficient cu posibilitatea de verificare a deciziei cu o eventuala corectie a acesteia.

Pentru a realiza experimetul care i-a condus la aceasta concluzie cercetatorii au folosit jocul Tetris: doua persoane (cei care transmiteau informatia) erau inchise in camere diferite si privind ecranul jocului decideau care ar fi fost miscarea corecta pentro o piesa de Tetris ce cadea si urma sa fie integrata cu cele de la baza. Activitatea electromagnetica a creierelor celor doi jucatori era inregistrata cu ajutorul unui encefalograf si transmisa unei a treia persoane intr-o camera separata, care nu comunica cu celelate doua. Aceasta persoana vedea doar partea superioara a ecranului de Tetris – doar piesa ce trebuia sa fie rotita sau nu, partea inferioara fiind acoperita (deci nu avea posibilitatea sa isi dea seama care ar fi fost miscarea corecta). Ii era aplicat un impuls magnetic in zona occipitala a cortexului cu ajutorul unui aparat de stimulare magnetica transcraniana. Impulsul magnetic depindea de decizia celor doi jucatori care transmiteau mesajul si cel de-al treilea jucator trebuia sa ia pe „nevazute” decizia de a roti sau nu piesa de Tetris. Informatia era din nou citita cu un encefalograf si retransmisa celor doi juractori pentru verificare – acestia, in cazul unei decizii gresite, puteau retransmite mesajul pentru a doua oara, eventual corectand decizia celui de-al treilea jucator.

Prin folosirea acestei metode decizia corecta a fost luata in circa 81% din situatii; daca decizia ar fi fost intimplatoare s-ar fi inregitrat doar 50% sanse de succes, adica probabilitatea de a lua o decizie corecta atunci cand se au la dispozitie doar doua posibilitati.

Cercetatorii au efectuat si un alt studiu in care semnalul transmis de unul dintre cei doi jucatori care erau in camerele ce vedeau Tetrisul intreg era deformat si, intentionat, transmis in mod gresit. Dupa o serie de incercari al treilea jucator invata sa se increada doar in jucatorul care transmitea semnalul corect, lasand la o parte informatia celuilalt. Recunostea deci persoana in care poate avea incredere doar pe baza semnalelor electromagnetice emise de creierul acesteia.

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI