Creditul punte: schimbi proprietatea veche cu una nouă

Aceste împrumuturi sunt acordate pe termen de până la doi ani şi asigură banii necesari cumpărării celei de-a doua locuinţe înainte de a o vinde pe cea existentă

Vrei sa dai apartamentul vechi pe unul nou? Ca să nu te grăbeşti să vinzi casa veche şi să poţi sta în ea până când te muţi în cea nouă, dar nu poţi acoperi costul noii locuinţe nici prin contractarea unui ipotecar, ai la îndemână soluţia „credit punte“. Cinci bănci autohtone (BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania, Piraeus Bank şi o societate de credit ipotecar - Domenia Credit) au în portofoliu şi un astfel de produs.

Creditul punte este prezentat de obicei ca fiind soluţia pentru a te muta într-o casă mai mare. Unele bănci, BRD de exemplu, îl acordă şi pentru a permite schimbarea unei case mari cu una mai mică.

„Creditul punte Habitat Extra este destinat proprietarilor unui imobil care doresc să realizeze o altă investiţie imobiliară. Nu este neapărat nevoie ca valoarea acestui nou imobil să fie superioară celui deţinut. Suma maximă acordată nu va depăşi valoarea imobilului nou achiziţionat şi nici pe cea a celui aflat deja în proprietatea clientului“, explică Traian Traicu, şef serviciu relaţii cu media la BRD. Cum sunt obţinuţi banii

Creditul punte îţi „livrează“ banii necesari pentru contractarea casei noi. Cum? Casa veche este ipotecată în favoarea băncii, iar aceasta îi pune la dispoziţie proprietarului o sumă care echivalează cu până la 100% din valoarea casei.

Astfel, proprietarul a obţinut o parte din banii necesari pentru a-şi cumpăra casa nouă. Diferenţa de bani poate fi acoperită prin contractarea unui alt împrumut sau cu sumele economisite.

După ce locuinţa nouă este achiziţionată sau construită, ipoteca pusă de bancă pe primul imobil este mutată pe cel de al doilea imobil. Astfel, prima proprietate poate fi vândută. Credit pe maximum doi ani

Perioada maximă pentru care sunt acordate creditele punte este de 24 de luni. Acest termen este practicat de BCR, BRD, Piraeus Bank şi de Domenia Credit. BCR acceptă să acorde aceste împrumuturi pe termene de doi ani numai în cazul construirii de locuinţe.

Dacă împrumutul este luat pentru achiziţionarea unei case noi, perioada maximă este de 12 luni. Şi Banca Transilvania are o abordare similară: acordă împrumuturile pentru construcţii pe termene până la 18 luni, în timp ce la cele pentru cumpărarea unei proprietăţi perioada de acordare este de cel mult 12 luni.   Oferte la pachet

Domenia Credit acordă creditele punte numai la pachet cu cele ipotecare pentru achiziţia de proprietăţi. Băncile le oferă separat sau la pachet cu alte produse solicitate de client. „Creditul punte Habitat Extra poate fi comercializat individual sau împreună cu alte produse din gama BRD, inclusiv cu un credit imobiliar/ipotecar standard“, explică Traian Traicu.

În plus, unele bănci permit refinanţarea creditului punte acordat cu un împrumut pentru locuinţe, situaţie acceptată cel puţin de Piraeus Bank şi BRD. Alegi ce plăteşti

BCR le permite clienţilor să achite comisioanele şi dobânda sau numai comisioanele. În ultima situaţie dobânda urmează să se capitalizeze şi să fie adăugată la suma pe care clientul o datorează băncii.

Condiţii similare practică şi Piraeus Bank: dobânda poate fi plătită la scadenţa împrumutului sau în fiecare lună. Modul în care clientul optează să plătească dobânda influenţează însă valoarea creditului maxim pe care îl poate lua de la bancă. Dacă plăteşte dobânda lunar, creditul poate ajunge până la 75% din valoarea imobilului ipotecat în favoarea băncii. În cazul în care dobânda este plătită în momentul în care este rambursat împrumutul, suma maximă care poate fi luată de la bancă va echivala cu cel mult 60% din valoarea garanţiilor.   Creditul punte de la Banca Transilvania are o structură a costului diferită de cea obişnuită.

Comisioanele generează în principal costul creditului, dobânda fiind extrem de mică: 1%. Comisioanele umflă semnificativ costul suportat de client: dacă împrumutul e luat pe o perioadă între 6 luni şi 12 luni, clientul trebuie să plătească 12% din valoarea creditului în contul unui comision de aranjament.

PRODUS INOVATOR

Pentru construcţii de vânzare

Piraeus Bank mai are un credit de tip punte, creditul Cartier, produs care este destinat persoanelor care doresc să construiască proprietăţi destinate vânzării, dar în cazul cărora beneficiarii nu trebuie să pună gaj un imobil pe care îl deţin. Acesta se acordă pe perioade de până la trei ani, data scadenţei urmând să fie stabilită în funcţie de momentul la care urmează să fie finalizată construcţia. Cei care contractează acest credit nu trebuie să garanteze cu proprietăţi imobiliare. Suma maximă acordată de bancă poate fi de maximum 75% din valoarea garanţiilor constituite - terenul deţinut şi imobilul care urmează să fie construit.

Rambursarea împrumutului se face într-o singură tranşă, la sfârşitul perioadei de creditare. Unul dintre cele mai importante avantaje ale noului produs este faptul că acesta poate fi contractat şi de beneficiari care nu deţin un imobil care să fie ipotecat pentru obţinerea finanţării. Pentru rambursarea creditului, beneficiarul poate utiliza suma provenită din vânzarea imobilelor construite.

Traian Traicu şef serviciu relaţii cu media la BRD: "Creditul punte Habitat Extra poate fi comercializat individual sau împreună cu alte produse, inclusiv cu un credit imobiliar/ipotecar standard."