Bancherii nu intentioneaza sa le ceara clientilor punga cu facturi, dar vor estima cat cheltuiesc pe mancare si detergenti.
Inainte de a da un credit, bancile vor estima cat cheltuiesc clientii pe mancare, imbracaminte, produse de ingrijire personala si pe utilitati. Astfel vor putea determina veniturile nete la care se vor raporta cand vor calcula ratele maxime pe care le poate contracta un client sau o familie.
Aceasta este una dintre prevederile regulamentului BNR in baza caruia bancile si institutiile financiare nebancare isi vor stabili propriile conditii de acordare a creditelor. Efectul acestei prevederi: veniturile luate in calcul de banci, firme de leasing, firme care acorda credite vor fi mai mici decat cele luate in calcul in prezent.
Dar, prin scaderea acestor cheltuieli lunare, bancile nu-si vor putea lasa clientii sa se imprumute mai mult decat pot duce. Chiar daca noul regulament BNR nu a fost publicat ieri in Monitorul Oficial, bancherii il aveau deja. Expatii asteptau ieri-seara ca regulamentul sa fie tradus in engleza sau in limba lor materna pentru a-i putea intelege foarte bine prevederile.
Cum vor fi determinate cheltuielile Bancherii afirma ca prefera sa faca propriile estimari, bazate pe date publicate de Institutul National de Statistica decat sa-si puna clientii sa vina cu teancul de facturi la banca atunci cand cer un credit.
Bancile le-ar putea cere clientilor facturile de utilitati, dar nu si bonurile de supermarket. Aceasta deoarece clientii isi vor da seama ca daca uita cateva bonuri acasa ar putea obtine un imprumut mai mare. In consecinta, vor merge pe estimari, utilizand datele publicate de Institutul National de Statistica, dupa cum afirma reprezentantii Volksbank.
Si acum unele banci le cer clientilor care solicita un imprumut sa declare cat platesc in fiecare luna pentru utilitati, mancare sau pe produsele cosmetice si detergenti. Iar daca sumele scrise de clienti nu par reale, Credit Europe Bank utilizeaza propria estimare, pe baza datelor de la INS, afirma vicepresedintele Credit Europe Bank, Omer Tetik.
Bancile refac calculele Ieri, bancherii incepeau sa refaca calculele tinand cont si de estimarile referitoare la cheltuielile lunare ale clientilor. "Refacem calculele pentru ca vrem sa ajungem la acelasi rezultat pe care l-am spus ieri", ne-a declarat directorul directiei de retail al Volksbank, Roxana Bolocan. Volksbank intentioneaza sa le permita familiilor care au un venit de 1.000 de euro sa poata contracta o rata de 500 de euro la un credit pentru casa.
BNR le lasa bancilor mana libera sa-si stabileasca singure limitarile pe care le vor respecta la acordarea de credite persoanelor fizice, dar conditiile in care bancile vor dori sa dea imprumuturi trebuie sa fie "validate" de Directia de Supraveghere a BNR.
Aceasta inseamna ca, dupa ce bancile isi vor face temele, se vor duce cu ele la banca centrala. Abia dupa ce vor obtine nota de trecere de la BNR si isi vor adapta sistemele informatice pe noile produse vor putea vinde in agentii noile produse de creditare.
BNR: fara supraindatorare "Directia de supraveghere va avea ca model cele mai bune practici europene cand va analiza reglementarile interne ale fiecarei banci. In toate tarile Uniunii Europene, la recomandarea forurilor superioare ale Uniunii, se urmareste evitarea riscului de supraindatorare a populatiei. La nivelul UE, supraindatorarea este privita mai intai ca fiind o problema sociala, si abia apoi o problema de stabilitate financiara", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.