Credite de stat pentru beneficiari de fonduri UE

Agricultorii care nu au contribuţia proprie necesară pentru a accesa fondurile europene vor beneficia de 300 de milioane de lei de la stat.

Statul va pune la dispoziţia beneficiarior de fonduri europene din domeniul agricol, care nu au cofinanţarea necesară, un fond de 300 de milioane de lei. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, statul va înfiinţa un fond de creditare ai cărui bani vor fi alocaţi de la buget şi distribuiţi către agricultori prin intermediul băncilor comerciale. Băncile selectate vor acorda credite agricultorilor din fond, iar termenele de rambursare şi de plată a dobânzilor se stabilesc prin negociere între beneficiar şi bancă. Credite pe maxim 10 ani Creditele vor fi acordate agricultorilor pentru maxim zece ani, cu o perioadă de graţie cuprinsă între 1 şi 5 ani. Această perioadă va fi stabilită în funcţie de specificul proiectului de investiţii. Împrumuturile vor fi accesate doar de beneficiarii de fonduri europene care au contracte de finanţare nerambursabilă încheiate cu Agenţia de Plaţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Aceştia nu trebuie să se afle în dificultate financiară, iar valoarea creditelor va putea acoperi integral nivelul cheltuielilor eligibile şi neeligibile ale proiectului. Vor putea primi credite cei care au accesat proiecte pe măsurile "Modernizarea exploataţiilor agricole", "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere", "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro- întreprinderi" şi "Încurajarea activităţilor turistice". Garanţiile acceptate sunt diverse. CERINŢE Condiţii de finanţare

  • Beneficiari eligibili - Persoane cu contracte de finanţare nerambursabilă (APDRP)
  • Perioada - Maxim 10 ani
  • Perioada graţie - Între 1 şi 5 ani
  • Garanţii - Certificate de depozit, garanţii reale pe animale, maşini şi utilaje agricole, ipotecă asupra clădirilor şi terenurilor agricole, plantaţiilor sau fonduri de garantare.

EVOLUŢIE

Unul din cele mai de succes programe finanţate de UE Fondurile alocate pentru România prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2007-2013 se ridică la 10,09 miliarde de euro. Din această sumă, 8 miliarde de euro sunt bani europeni. De la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 95.694 de cereri de finanţare, în valoare de peste 15,26 miliarde de euro, potrivit datelor oficiale. Per total, până la această dată, au fost selectate spre finanţare 48.073 de proiecte în sumă de 4,58 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o angajare de 47% a fondurilor disponibile prin PNDR. APDRP a efectuat, până în prezent, plăţi de aproximativ 4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie efectivă de peste 40%. Unde au mers banii Potrivit datelor oficiale, majoritatea proiectelor finanţate prin Măsura 121, ce priveşte modernizarea exploataţiilor agricole, au vizat culturile de câmp, mai precis achiziţionarea de utilaje specifice. În ceea ce priveşte creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123 împreună cu Schemele de ajutor de Stat aferente) majoritatea investiţiilor s-au concentrat pe industria alimentară. Totodată, prin Măsura 312, denumită "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi", au fost finanţate 2.157 de noi micro întreprinderi, după cum relevă datele Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Citiţi şi:

  • Noi condiţii pentru subvenţia fermierilor
  • 5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol