Cred că i-am rămas mici domnului Arafat, spune Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României

Autoritățile statului au fost somate joi de mediul de afaceri să se decidă de urgență dacă acceptă certificatele de forță majoră sau nu, dar, mai ales, să deblocheze situația a 2,4 milioane de teste pentru depistarea COVID în următoarele 24 de ore.

Mihai Daraban, Președinte Camerei de Comerț și Industrie a României, și Dragoș Anastasiu, Președinte Eurolines Group România, au ieșit într-o conferință de presă, alături de reprezentanți ai DDS Diagnostic, ca să ceară autorităților o rezolvare urgentă a situației celor 2,4 milioane de teste de salivă pentru școli.

„Suntem solidari în această situație cu DDS Diagnostic și cerem rezolvarea ei urgentă de către autorități, pentru că avem nevoie de o Românie sănătoasă, din punct de vedere medical, dar și economic”, a declarat Dragoș Anastasiu, în calitate de reprezentant al comunității de afaceri.

Forța majoră

DDS Diagnostic are în stoc cele 2,4 milioane de teste contractate, încă din data de 4 decembrie, dintre care 400.000 de teste au fost gata de livrare înainte de 2 decembrie 2021, însă IGSU nu a recepționat marfa și a trimis o notificare de rezoluțiune a contractului din cauza întârzierii livrării.

Pentru justificarea întârzierii livrării cu 30 de ore, compania DDS Diagnostic a furnizat toate documentele necesare, documente care demonstrează că intrarea în țară a transportului a fost întârziată din motive imprevizibile, independente de voința firmei.

Astfel, la data de pe 2 decembrie 2021, a informat IGSU și a invocat apariția situației de forță majoră prevăzută în contract.

Apoi Camera de Comerț și Industrie a României a emis Avizul privind existența cazului de forță majoră.

„Asta cred că este mai grav decât orice”

„Tocmai statul, care ne-a îndrituit să eliberăm acest aviz de forță majoră, nu îl recunoaște. Cred că i-am rămas mici Domnului Arafat, e o părere personală,” a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, la conferința de presă de joi.

„Poate această instituție, IGSU sau Departamentul domnului Arafat e paralelă statului român, și atunci mă predau.

Dar, deocamdată, din câte știu, IGSU este parte a statului român și trebuie să respecte niște avize.

În plus, alții care au câștigat, care au trecut prin același proces, aviz de Forță Majoră, dat tot de Instituția noastră, acelora li s-a recunoscut avizul, asta cred că este mai grav decât orice”, a continuat Mihai Daraban, Președinte CCIR.

„Este o situație paradoxală. IGSU avea testele la poartă când au ieșit în conferință de presă să spună că au promisiuni și că vor rezolva criza testelor.

Care criză?

Este o falsă criză fabricată de ei artificial prin refuzul imoral și ilegal al testelor contractate ca urmare a câștigării de către DDS a unei proceduri de achiziție făcută de către ONAC?

Pare cusută cu ață albă această joacă publică de-a salvatorul”, a declarat Dr. Dana Stan, CEO DDS Diagnostic.

„Funcționarii care au făcut greșeala o pot îndrepta imediat prin anularea rezilierii, care a fost greșită. Astfel se evită orice pagubă ambelor părți și se rezolvă și criza testelor. Am câștigat, avem preț bun, dar am fost nedreptățiți.”, a încheiat cercetătorul Dana Stan.

„Statul român a întârziat 12 ani”

Apropo de întârzieri, Dragoș Anastasiu a ținut să reamintească presei cazul concret al normelor de aplicare a legislației privind facilitățile fiscale pentru cei care fac cercetare-dezvoltare, care au întârziat 12 ani.

„Statul român a întârziat 12 ani și în acest caz ne cramponăm de 30 de ore?

Trebuie să rezolvăm un caz concret, și anume retragerea rezilierii, acceptarea avizului de forță majoră, preluarea stocului de 2,4 milioane de teste, plata lor, deblocarea situației. Asta trebuie rezolvată pe termen scurt.

Pe termen mediu, lung și principial relația stat - mediu de afaceri trebuie să fie una bazată pe contracte pe care să le respectăm reciproc, pe mediere și pe bun-simț.

Și să nu uităm niciodată scopul final, care nu este să distrugem o companie, ci să rezolvăm o problemă”.

DDS Diagnostic a lansat miercuri seară Scrisoarea deschisă - Pentru o Românie Sănătoasă!

Au semnat deja și și-au asumat public susținerea cauzei DDS Diagnostic și a unei Românii Sănătoase, peste 400 de antreprenori, CEO și fondatori ale unora dintre cele mai mari companii românești care contribuie la bugetul de stat cu sume imense, cercetători, medici și profesori universitari, avocați renumiți.