Mothman este o creatură din folclorul american. În urma relatărilor din Point Pleasant, zona Virginiei de Vest, a fost văzută pe 15 noiembrie 1966 și pe 15 decembrie 1967. La 12 noiembrie 1966, cinci bărbați care săpau un mormânt la un cimitir de lângă Clendenin (WV) au susținut că au văzut o figură de om ce zbura, care a coborât din copaci peste capetele lor.  La scurt timp după aceea, la 15 noiembrie 1966, două cupluri tinere din Point Pleasant, Roger și Linda Scarberry, respectiv Steve și Maria Mallette au declarat poliției că au văzut o creatură mare gri cu ochi  roșii, atunci când farurile mașinii au luminat-o. A fost descrisă ca un "om mare care zboară cu aripi de aproximativ trei metri, potrivit Wikipedia.

În zilele care au dus la dezastrul de la Cernobîl, mai mulți angajaţi din camera de control a centralei nucleare din nordul Ucrainei au pretins că au văzut creatura cunoscută sub numele de "Pasărea neagră" la Cernobîl. Creatura pe care o descriu ca având o asemănare izbitoare cu "Mothman" s-ar fi arătat la Cernobîl chiar înainte de explozie.  

Cei care au avut ghinionul să vadă creatura ar fi avut vise terifiante și ar fi primit apeluri telefonice amenințătoare. Unii oameni cred că pasărea neagră de la Cernobîl a însemnat doar un singur lucru: un avertisment catastrofal care s-a şi întâmplat. 

Arheologul Robert Maxwell, care a efectuat două deplasări în zona respectivă, a declarat că în zilele de până la 26 aprilie 1986, mai mulți dintre bărbații din camera de control au văzut o creatură supranaturală deasupra Cernobîlului. Ei, de asemenea, au susținut că au văzut această creatură înfricoșătoare chiar înainte de explozie ", spune Maxwell. 

"Potrivit relatărilor, în Cernobîl au existat zvonuri că cinci angajați au văzut o creatură fără cap, cu aripi gigantice și ochi roșii. Apoi Angajații de la Cernobîl au început să împărtășească experiențe stranii similare, unii au avut coșmaruri teribile, în timp ce alţii au primit apeluri telefonice ciudate", a spus Maxwell. 

"A doua poveste pe care am auzit-o afirmă că oamenii din interiorul și din jurul centralei electrice au început să trăiască o serie de evenimente ciudate. Oamenii afectați au avut coșmaruri după ce s-au întâlnit cu această fiară înaripată".

Reactorul numărul patru al centralei nucleare a explodat pe 26 aprilie, iar două zile mai târziu, oraşul Pripyat a fost evacuat.  Dar, câțiva ani mai târziu, poveștile acestei păsări negre au început să se răspândească. "Mulți oameni cred că Mothman – pasărea neagră de la Cernobîl, a dat semne de avertizare…că vine moartea". Arheologul menţionează faptul că toate acestea sunt greu de demonstrat deoarece totul se bazează doar pe relatările oamenilor care au murit între timp ca urmare a contaminării radioactive.

Sursa: Daily Star