Autorităţile locale din Vâlcea au reuşit astăzi să umple pe jumătate craterul de 25 de metri adâncime apărut sâmbătă dimineaţă în curtea unui localnic din comuna Buneşti. Lucrările se desfăşoară însă destul de anevoios din cauza accesului dificil în gospodăria familiei Ene.
Deşi ieri au reuşit să rezolve problema drumului de acces, distrus parţial în urmă cu câteva luni de o viitură, camioanele cu piatră tot nu pot ajunge până la gospodăria familiei Ene. "Am băgat o grămadă de piatră ca să-l consolidăm, însă tot rămân împotmolite maşinile. Basculează piatra unde pot şi de acolo este cărată cu o singură volă", explică directorul de la drumurile judeţene. Nivelul saramurii a crescut până aproape la marginea carterului pe măsură ce s-a facut umplerea, iar motopompele pompierilor nu au mai făcut faţă. "Se fac valuri mari când aruncă cu vola piatră şi erodează malurile. Cred că s-a mai lărgit cu un metru de când am început umplerea. Mănâncă mult pe sub casă şi temerea mare este să nu răbufnească în altă parte saramura", susţine Viorel Radi, primarul localităţii.
"Craterul este plin de fisuri"
În urma măsurătorilor făcute s-a constat că abia jumătate din crater a fost umplut cu cele peste 60 de rabe de 40 de tone de piatră. "Am măsurat noi cu nişte cabluri şi 15 metri este numai saramură. Merge greu, cade mereu, malurile sunt instabile, terenul din jurul craterului este plin de fisuri şi tare mă tem că până terminăm noi de umplut, cade casa cu totul în groapă", este de părere un muncitor. Autorităţile locale susţin că au luat decizia de a umple groapa cu piatră şi nisip la recomandarea geologilor, care au apreciat că doar aşa pot stopa fenomenul de prăbuşire. Potrivit estimărilor, e nevoie de peste 3.000 de tone de material. Comitetul pentru situaţii de urgenţă rămâne activ şi monitorizează zona până când craterul din mijlocul curţii va dispărea.