Aranjarea mesei de Craciun este extrem de importanta, deoarece este considerata puntea de trecere între cele doua lumi, a celor vii si a celor morti. Din punct de vedere religios, masa de Craciun face trecerea de la cele 40 de zile de post la mâncarea "de dulce".
Noua feluri de mâncare
Ucrainenii obisnuiesc ca pe masa de Craciun sa aseze noua feluri de mâncare de post, care vor fi gustate înainte de miezul noptii, când merg la biserica.
Exista obiceiul ca picioarele mesei sa fie legate de jur împrejur cu un lant de fier, pentru a fi pastrata unitatea familiala, "se leaga Craciunul în casa", explica ei.
"Pe noi, traditia ne îndeamna ca în seara de Craciun sa postim. Astfel, pe masa aranjata se pun noua feluri de mâncare de post care asteapta pâna vin oamenii de la biserica". Pâna la miezul noptii se manânca doar grâu fiert, fasole verde, galuste, ciuperci, prune cu fasole, placinte cu un sos special de ciuperci etc.
La miezul noptii lumea merge la biserica, unde se oficiaza slujba caracteristica Sarbatorii Nasterii Domnului, dupa care se asista la un concert de colinde.
Slujba la biserica tine pâna la ora 3.00, dupa care cei ce au participat la slujba, întorsi acasa, se asaza la masa. Acum mâncarea de post se ia de pe masa si se înlocuieste cu mâncare "de dulce“, în special pe baza de carne, dar nu de pui, fiindca se crede ca daca manânci carne de pui de Craciun vei da înapoi tot anul.
Superstitii
Superstitiile legate de asezarea mesei, în care se crede cu atâta putere, persista pâna în prezent. Se spune ca fânul asezat sub fata de masa sau o tava cu banuti ce sta pe masa de Craciun pâna la Boboteaza aduce noroc si prosperitate în familie si o fereste de duhurile rele.
"În momentul asezarii mesei la noi se obisnuieste ca sub fata de masa sa se aseze fân, în timp ce pe masa sa stea o tava în care se pun atât bani de hârtie cât si monede. Acestea ramân pe masa de Craciun pâna la Boboteaza, când fânul, ce acum poseda virtuti magice se da la animale pentru ca acestea sa nu fie atacate de animale salbatice sau sa piarda laptele. Totodata peste tava cu monede se pune apa cu care membrii familiei se spala pe fata, urmând sa se stearga cu banii de hârtie. Acest ritual aduce prosperitate, belsug si noroc în familie", spune Ioan Romaniuc, primarul comunei Rona de Sus, cu populatie preponderent ucraineana.
Sute de colindatori
Ucrainenii pastreaza cu atentie si traditia "corindatului", care se practica în toate cele trei zile de Craciun. În Ajun si în ziua de Craciun doar copiii obisnuiesc sa mearga la colindat. Pe tot parcursul acestei sarbatori, colindatorii îmbracati în portul traditional ucrainean merg din casa în casa cu Viflaemul si Steaua, alte obiceiuri vechi de când lumea în satele din Maramures.

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Infecții urinare repetate? Ar putea ascunde un diagnostic...
Alte articole din categoria: Administratie Locala
Alte articole din categorie
14,90Lei
14,90Lei
14,90Lei
LASA UN COMENTARIU