CRĂCIUN NEFERICIT pentru aproape 2.500 de români. INCENDII mai puține, dar mai multe VICTIME ca în 2014

CRĂCIUN NEFERICIT pentru aproape 2.500 de români. INCENDII mai puține, dar mai multe VICTIME ca în 2014

Intervențiile pompierilor din perioada 24-26 decembrie au fost mai multe cu 13%, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată o analiză făcută de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cei mai mulți români au avut nevoie de ajutor medical din partea SMURD. Incendiile au fost mai puține, dar amploarea celui din județul Bistrița, în care un copil a fost intoxicat cu fum iar 130 de persoane au fost evacuate, a făcut ca numărul victimelor să fie mai mare, anul acesta.

IGSU transmite că, din Ajun și până a doua zi de Crăciun, 2.440 persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim-ajutor medical, iar 24 au fost salvate din medii ostile vieții.

Unul dintre cele mai  dificile intervenții, dintre cele 3.305 situații de urgență la care au intervenit salvatorii, din 24 decembrie până în 26 decembrie, a fost înregistrat în ajunul Crăciunului.  O femeie a căzut într-o fântână de peste 10 metri adâncime. În mai puțin de 30 de minute, un pompier a coborât în fântâna cu diametrul de aproximativ un metru reușind să aducă femeia la suprafață, conștientă, ulterior fiind transportată la spital.

O intervenție de amploare a avut loc în localitatea Viișoara, din județul Bistrița, unde peste 30 de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un bloc de locuințe. În urma acestui eveniment, un copil de opt ani care s-a intoxicat cu fum a fost asistat de echipajul SMURD și transportat la spital. Ceilalți 130 de locatari au fost evacuați preventiv din clădire, fiind cazați temporar în spațiile puse la dispoziție de primărie. În acest moment, aceștia s-au întors în locuințele lor, doar 12 persoane rămânând cazate în acele spații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salvatorii au fost solicitați, în perioada 24-26 decembrie a.c., la 177 incendii, 2.836 de intervenții pentru acordarea primului ajutor medical, 19 misiuni de descarcerare și 65 pentru deblocare/salvare.

Numărul intervențiilor la care au participat efectivele inspectoratelor pentru situații de urgență a crescut cu 13 % față de perioada sărbătorilor de anul trecut, aceasta fiind determinată în special de numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor medical.

Deși numărul incendiilor produse a scăzut cu aproape 25%, în cele trei zile au fost înregistrate situații în care intervenția pompierilor a condus la salvarea mai multor persoane din calea flăcărilor.

IGSU subliniază că principalele cauze care generează incendii la locuințe rămân instalațiile electrice cu defecțiuni sau improvizații, precum și coșurile de fum necurățate sau deteriorate.

Din Ajun și până în a doua zi de Crăciun, peste 15.000 de pompieri au fost la datorie, pentru asigurarea misiunilor destinate protecției și siguranței cetățenilor, în cazul producerii unor evenimente nedorite.

IGSU precizează că lucrătorii ISU, din toată țara, vor fi în continuare la datorie, pregătiți să acționeze în situația producerii unor evenimente care pot pune în pericol viața semenilor sau bunurilor acestora.

„Menținerea climatului de siguranță la nivelul comunității și crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și reprezintă elementele fundamentale ce susțin activitățile derulate permanent în sprijinul și pentru cetățean”, se arată în comunicatul IGSU.