Cozmin Gușă zguduie România. Legătura dintre Caracal și prezidențiale

Cozmin Gușă a analizat, la Realitatea TV, anunțul făcut de Alexandru Cumpănașu privind o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale din acest an.

„Din a doua sau a treia zi de la cazul de Caracal, cunoscând bine ce se întâmplă în subteranele instituțiilor de care aparține Alexandru Cumpănașu, am avansat această ipoteză că se va folosi de acest eveniment pentru ca să marșeze într-o competiție prezidențială. Asta a fost elucubrația pe care am lansat-o eu atunci. Acum, putem să comentăm anunțul făcut de Alexandru Cumpănașu din trei unghiuri: din unghiul moral, din unghiul politic și din cel medical. Și o să încep cu ultimul.1. Unghiul medicalCei care se pricep și pot analiza comportamentul de tip psihiatric a lui Alexandru Cumpănașu și dinainte de această criză, vor putea să încadreze gesturile sale consecutive în cadrul unui eveniment de notorietatea de aproape 100% a unei drame duse la extrem și a unei întâmplări pe care statul român nu poate să o rezolve, pe scenariul Elodiei.Partea aceasta cu analiza medicală este foarte importantă. La noi, toate aceste lucruri seamănă a jigniri, dar chiar nu am nimic cu această intenție a lui Cumpănașu sau a oricui de a candida. Sunt liberi toți să candideze, de la Cumpănașu, la Mircea Diaconu, la candidații partidelor mari, la Gheorge Funar. Vedem ce se adună în această campanie.Însă, analiza medicală trebuie făcută și sigur dacă sunt medici care se uită la noi acum înțeleg mai bine la ce mă refer.

2. Unghiul politic

Candidații marilor partide nu sunt de tip carismatic, nici domnul Iohannis, nici doamna Dăncilă, nici domnul Barna. Toate jocurile secundare se fac pe bucăți. Adică ceea ce se poate întâmplă în turul II depinde de mici candidați cu 2%, cu 3%. Fiecare dintre acești candidați mici vor deveni compatibili cu electoratul unuia dintre cei doi candidați care se vor califica în turul II.

La ora asta aveam un favorit, în persoana lui Klaus Iohannis, și Viorica Dăncilă și Dan Barna pe locul al doilea. Așa stau treburile și nu cred că se vor mai schimba.

Atunci, genul acesta de candidaturi mici, care ne sugerează statul paralel, ne arată oameni din serviciile secrete care își aleg fel de fel de interpuși în calitatea de candidați, nu fac decât să se joace și să negocieze. În această situație ne aflăm acum.

Înainte, la campaniile de până în anul 2000, erau oameni de afaceri sau patroni de televiziune care încercau aceste jocuri, acum cu toți rezerviștii care au devenit foarte activi și sunt plini de informații și ambițioși avem acest tip de situație. Că unii sunt de la SRI, că alții sunt de la SIE, că alții sunt de la Doi și Un Sfert, adică Ministerul Administrației și Internelor, pe care îl tot vizitează Alexandru Cumpănașu, ne dăm seama că fiecare vine cu ambițiile sale.

Deci, din punct de vedere politic candidatura lui Cumpănașu intră în plan secundar, al acelor iepuri care vor fi de folos candidaților necarismatici ai marilor partide care cu structura lor vor tracta acești candidați, mai puțin Dan Barna care nu are structură, în turul II. Atunci, rolul lor va fi destul de sesizabil pentru că noi nu avem niște candidaturi spectaculoase sau consolidate din punct de vedere profesional.

Candidatura spectaculoasă a lui Mircea Diaconu, așa zis independent, este o candidatură deloc consolidată. Este un om care a trecut prin cinci partide, care a încercat să facă tot timpul ceva, însă nu a reușit să facă nimic decât niște roluri înainte de 1989, a mai avut și alte filme, dar cam atât. Nu sunt candidaturi consolidate în urma unor lupte de ani de zile pentru principii, a unor treburi fundamentate.

Domnul Alexandru Cumpănașu a reușit să organizeze o organizație de tip civic, CNMR-ul ăsta, pentru modernizare României, în care sunt mulți oameni care sunt bănuiți că ar fi fel de fel e conserve. Alții de mai bună credință, cum e Camera de Comerț și industrie a României, din a doua zi de când a început scandalul de la Caracal s-au retras din organizație pentru că bănuiau că se va ajunge la un joc de tip politic și nu voia să implice mediul de afaceri în așa ceva.

Candidaturile spectaculoase nu sunt și consolidate, așa că ele nu au șanse să ajungă în turul II, dar au șanse să avantajeze candidații care ajung în turul II.

3. Unghiul moral

Asta este o mare problemă. Drama acestor fete din Caracal, inclusiv a nepoatei lui Alexandru Cumpănașu, este una care a emoționat populația României în funcție de gradul de simțire al fiecăruia.

Fiecare avem fete, nepoate, avem copii sau avem prieteni care au copii. Și atunci, această dramă ne impresionează.

Să te cațări atât de agresiv pe această dramă pentru ca apoi, fără niciun rezultat, fără ca acest caz să se fi finalizat, hodorong-tronc să te duci la prezidențiale, după ce în urmă cu câteva zile îi făceai lichele pe cei care te bănuiau că vei candida, ne dăm seama că moralitatea este zero sau chiar minus.

Având asemenea activitatea în societatea românească, milioane de români vor fi dezamăgiți pentru că vor considera că au fost păcăliți. S-au uitat la Alexandru Cumpănașu crezând că e o atitudine de tip civic sau familist, cu durere în suflet și când colo văd că este vorba de altceva. Asta scade civismul în România pentru că în mod evident pare falsă. Îmi pare rău, dar sunt consultant politic, indiferent de cât de bine îl cunosc eu pe Cumpănașu sau că a avut emisiunea la Realitatea TV, aici nu este cu jignire, aici e analiză și analiza este așa cum am prezentat-o pe cele trei paliere.

După părerea mea este un moment trist din punct de vedere public, dar este un moment care mai amestecă lucrurile în zona de electoratului nehotărât, care într-o proporție de 3%, 5%, 7%, dacă Alexandru Cumpănașu va candida va hotărî să îl susține”, a explicat Cozmin Gușă, conform Realitatea.