Alianţa aflată la putere, formată din PSD şi ALDE, este criticată dur pentru modul în care a ales să privească relaţiile cu firmele multinaţionale.
Cozmin Guşă a oferit ca exemplu un model considerat ideal pentru vremurile în care trăim, Danemarca luînd decizia să creeze un minister care să gestioneze relaţiile cu marile companii ale lumii şi care contribuie la bugetul ţării.
"Un eveniment important în plan european s-a întâmplat cu două zile în urmă, dar am văzut că în România nu a fost deloc mediatizat, a trecut neobservat în presa din ţară. Danemarca în mod oficial şi-a propus să înfiinţeze un nou minister: Ministerul GAFA. Acest cuvânt vine de la patru iniţiale ale unor companii multinaţionale de top: Google, Apple, Facebook şi Amazon. Aceşti oameni vor să discute cu corporaţiile interne care au acţiuni şi care influenţează bugetul ţărilor respective", a remarcat consultantul politic.
"În Danemarca se formează un minister al corporaţiilor care oferă locuri de muncă, salarii, cotizează la stat. Asta înseamnă să gândeşti pragmatic, nu să crezi că aceste corporaţii organizează scenarite împotriva partidului tău. În România, în schimb, asistăm la un atac împotriva corporațiilor și la o adevărată "scenarită" legată de implicarea în protestele anti-guvernamentale. în timp ce danezii s-au gândit să înfiinţeze un minister care să trateze cu marile corporaţii şi să le aducă la masa discuţiilor, în România asistăm la o "scenarită" în care se spune că toate corporaţiile îşi folosesc oamenii să-i trimită la proteste", a precizat Cozmin Guşă.
Europa este la un pas să cunoască o schimbare radicală, este de părere Guşă, care atenţionează clasa politică din România. Centrul atenţie pare mutat în Franţa, acolo unde cetăţenii se pregătesc de alegeri.
"Era o vorbă în Franţa în alte vremuri "Heureux comme le Dieu en France", adică "Fericit ca Dumnezeu în Franţa", dar din cauza unor politicieni s-a transmis "Malheur", adică nefericirea în Franţa, care are una dintre capitalele Europei şi anume Paris. În aprilie se va decide soarta Uniunii Europene, după ce se vor termina alegerile din Franţa şi se pare că Marine le Pen ocupă primele poziţii în sondaje. Se poate declanşa un tsunami din punct de vedere al unităţii Uniunii Europene, al reorientării politice, care îi va mătura pe cei nepregătiţi, iar unul dintre ei este România. Toate ţările se pregătesc pentru acest scenariu, toate statele care au politică externă şi nu au un bătrânel şi o grizetă în funcţiile cheie ale diplomației. România este în dezavantaj pentru că nu a făcut parte din piaţa comună, iar atunci vom avea de suferit", a încheiat, la Realitatea TV, Guşă.