Acţionarii televiziunilor Realitatea Tv şi B1 Tv au fost reaudiaţi la Instanţa supremă în dosarul presupusei mite electorale al lui Ludovic Orbant, iar denunţătorul acestuia a fost amendat şi citat cu mandat pentru că a lipsit
Cozmin Guşă şi Sorin Oancea s-au aflat pentru a doua oară în faţa Completului de cinci judecători de la Instanţa supremă, după ce judecătoarea Ana Maria Dascălu a ieşit la pensie, fiind înlocuită cu un alt magistrat. Numai că până să le vină rândul la bară, au avut de aşteptat mai bine de patru ore, în strâmta şi sufocanta sală a Secţiilor Unite, unde s-au înghesuit să li se facă dreptate Alina Bica, torţionarul Vasile Hodiş, Cosma junior şi Cosma senior.
„Ăştia n-au aer con diţionat aici?!”, pu făia Cosmin Guşă în ultima bancă iritat de căldură, tocmai când în boxă au fost aduşi de la „răcoare”, legaţi unul de altul, afaceristul Marian Iancu şi fostul edil al Devei Mircia Muntean. „Cine a fost, mă, înainte de am stat atâta?! E inadmisibil!”, a mormăit către un avocat Marian Iancu . „Bica!”, a răspuns scurt apărătorul.
Cum în jumătatea de sală de judecată destinată justiţiabililor densitatea de oameni pe metru pătrat era mai mare decât recomandarea CEDO în cazul deţinuţilor, între cei din boxa acuzaţilor şi Cozmin Guşă s-a înfiripat un dialog:
„Ce mai faceţi?”, l-a întrebat Guşă pe fostul edil. „Mă chinui, ce să fac... Am probe noi”, îi răspunde Mircia Muntean, care execută şase ani pentru abuz în serviciu şi consum de alcool la volan. „Ne pierdem timpul”, adaugă Marian Iancu.
Marian Iancu, supărat pe confiscarea extinsă
Omul de afaceri condamnat cu executare în dosarul RAFO-Carom cere desfiinţarea deciziei şi declanşarea la Bruxelles a procedurii de infrigement împotriva României pentru că nu a fost transpusă în legislaţia internă a Directivei 42 a UE. Nu sentinţa de 14 ani de închisoare îl supără pe Marian Iancu, ci confiscarea extinsă. „Am cerut desfiinţarea deciziei pentru că aceasta încalcă art.8 din Directiva 42 a UE, se încalcă Tratatul de aderare. A fost transpusă în legislaţie doar partea represivă a acestei directive”, a exclamat Marian Iancu.
„Aţi venit extrem de bine pregătit!”, a constatat preşedintele completului, Iulian Dragomir. „Şi supărat!”, adaugă Marian Iancu. „Nici la urmărirea penală, nici la fond nu s-a pus problema acestei confiscări speciale, care a fost dispusă la Curtea de Apel. Dacă veţi considera această contestaţie ca inadmisibilă, tot dosarul ăsta se duce la CEDO pentru procesul de infrigement de pe data de 28!”, a adăugat omul de afaceri.
Le-a strâns mâinile celor din boxă
În timp ce se strecura afară, prin aglomeraţia din sală, Cozmin Guşă le-a strâns mâinile lui Marian Iancu şi Mircia Muntean, precum şi altor doi inculpaţi din boxă, spre exasperarea mascatului care îi păzea. La ieşire, Marian Iancu i-a salutat jovial atât pe Cozmin Guşă, cât şi pe Ludovic Orban.
Lui Guşă şi Oancea le-a venit rândul să fie audiaţi după ora 16.00, aceştia declarând că îşi menţin depoziţiile date iniţial, legate de întâlnirile lor cu Ludovic Orban. Cei doi au declarat, în esenţă, că nu au discutat despre vreo sumă de bani cu Ludovic Orban şi că nu credeau în izbânda acestuia în cursa pentru Primăria Capitalei.
Urdăreanu scapă ieftin în dosarul UTI
La termenul de ieri trebuia să fie audiat în instanţă şi patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu, cel care l-a denunţat pe Orban că i-ar fi cerut suma de 50.000 de euro cu titlu de sprijin în campanie. Cum Urdăreanu nu s-a prezentat, acesta a fost amendat cu 3.000 de lei, iar instanţa a dispus aducerea lui cu ajutorul Poliţiei, pentru termenul din 4 decembrie. Tiberiu Urdăreanu are însă motive să fie uşurat, după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, ieri, la 8 luni cu suspendare pentru contractele „cu dedicaţie” primite la Iaşi. În schimb, fostul edil al municipiului, Gheorghe Nichita, a primit o condamnate de patru ani cu executare. În 2013, Nichita ar fi cerut şi primit de la Urdăreanu 10 la sută din valoarea unui contract pentru semaforizarea Iaşiului.