Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Cozmin Gușă: Ne îndreptăm către extincția politicului și dominația mediocrității
Cozmin Gușă: Ne îndreptăm către extincția politicului și dominația mediocrității

Cozmin Gușă: Ne îndreptăm către extincția politicului și dominația mediocrității

O retrospectivă a anului 2019. Care au fost cele mai importante evenimente politice, economice, media. Cum au caracteriza anul 2019. Cel mai bun politician, cel mai slab. Evenimentele care i-au impresionat pe cei invitați de evz.ro să comenteze principalele evenimente din 2019.
…Dan Barna, care a „reusit” sa invalideze la votul prezidential valul populist (periculos!) creat in jurul USR-PLUS, si mai mult, sa decredibilizeze varianta de lider tehnocrat, venit pe fundamentul unei cariere de succes in mediul privat; l-as fi nominalizat pe Traian Basescu la capitolul „cel mai consistent politician”, daca nu ar fi avut acea atitudine de validare a coalitiei de la Chisinau cu Maia Sandu prim ministru sustinuta de Dodon, coalitie dedicata in mod clar dominatiei rusesti in Moldova (cu complicitatea interesata a Germaniei!), asa cum s-a dovedit ulterior.
In rest, in 2019 a aparut limpede ca leadership-ul partidelor a devenit irelevant, marea majoritate a acestor lideri actionand fie in baza unor santaje aplicate in mod dur si discret, fie in marja „sarcinilor pe unitate” primite si acceptate fara comentarii, ceea ce va duce spre extinctia politicului in sensul pierderii influentei in jocurile de putere reale; iar alegerile din 2020, vor demonstra cu varf si indesat aceasta ipoteza, cu consecinte negative greu de cuantificat pentru societatea romaneasca! Iar aceste lucruri se-ntampla drept urmare a unei dictaturi a
„mediocrilor-scule-comode”, care s-a instalat la butoane exact in urma cu 30 de ani, si care, intre timp, s-a rafinat si autoconservat, ocupand azi mai toate pozitiile de comanda in sistemul romanesc.
Pentru 2020, devine clar in baza supozitiilor mele ca ne asteptam la mai rau, pentru ca starea interna precara va fi dublata de o efervescenta a jocurilor regionale de tip geoeconomic si militar, jocuri care ne-au exclus deja de la masa negocierilor, tocmai pentru ca nu avem nici strategie, nici actori care sa negocieze potentialul nostru de tip geopolitic.
Cu toate acestea, cred ca inca mai exista un numar de actori publici pozitivi, care-ar putea incepe sa puna bazele unei revigorari institutionale, ale carei rezultate sa le putem resimti in perpectiva lui 2024.
La multi ani tuturor!

PAGINA ANTERIOARA