Cozmin Gușă face o retrospectivă a clasei politice din 2016. ”PREMIANTUL clasei” este Liviu Dragnea. Un fost premier s-a dovedit a fi ”REPETENT”

Consultantul politic Cozmin Gușă a făcut o analiză a clasei politice și a României din 2016 la Realitatea TV, în care l-a catalogat pe Liviu Dragnea drept ”premiant”, iar pe Victor Ponta ”repetent”.

"Că frază generală pentru 2016, păstrându-ne simțul umorului, pot spune că, după două rânduri de alegeri, e evident că, în România, luptă anticorupție a înfrânt atât la locale, cât și la parlamentare. Cei care au câștigat majoritățile în covârșitoare măsură sunt cei care au avut un mesaj anti-DNA, oameni care au fost preocupați să câștige treptele de putere, pentru a se proteja de posibilele probleme în justiție, element pe care românii nu l-au penalizat. E un paradox, deși s-a furat și se fură, mișcarea anticorupție nu a câștigat din motiv că nu are vectori carismatici care doresc să lupte pentru o cauza. Luptă anticorupție nu a fost credibilă", a declarat Cozmin Gusă, la Realitatea TV. 

Totodată, consultantul politic a făcut o trecere în revistă a principalilor vectori de putere.  

"În 2016, Iohannis, în mod evident, mai ales după decizia de guvern tehnocrat, a avut posibilitatea unei consolidări din punct de vedere al credibilității și al autorității, care a continuat cu un regres la final, un regres al autorității și o zguduire a încrederii publice, pentru că cu președintele s-a întâmplat un lucru evident, a fost înșelat clar de PNL, structură pe care a mizat, cât și de Ciolos, în mod evident, lucru care a devenit clar pe parcursul campaniei. Practic, entitatea politică-PNL, și cea guvernamentală, reprezentată de Ciolos, l-au pus pe o poziție să fie singur împotrivă tuturor", a explicat Gusă. 

"A două entitate importantă, guvernarea României în 2016-a fost timorata și nesincera. Așa cum Victor Ponta a ucis spiritul new generation în politică românească, la fel și Ciolos și ai săi au ucis speranța românilor că o guvernare tehnocrată ne-ar rezolvă problemele", a continuat acesta. 

În ceea ce privește Parlamentul, consultantul politic apreciază că acesta s-a întărit pe final de 2016. "Practic, Parlamentul a somat în 2016. Singurul episod relevant a fost cel al demireii lui Zgonea", a punctat Gusă. 

Întrebat cât de importante sunt partidele pe final de an, consultantul politic a replicat: "E o întrebare care-i frământă pe toți, și pe susținătorii lor, o parte au stat acasă, mă refer la PNL, o parte s-au dus la muncă-PSD. PSD a avut un episod minor. Prin ignorare, Dragnea și ai săi au minimalizat clar jocul lui Victor Ponta. Accidentul Ponta a fost unul minor. Un alt avantaj al lui Dragnea a fost și dispariția factorului Iliescu. Bătrânețea, bolile l-au pus în fază de non- combat, iar partidul a fost mai liber de balast."     "PNL a fost în zonă de leadership și mercantili, și necinstiți. Campionii sunt Gorghiu și Blaga, Blaga, scos din ecuație în ultima parte într-un mod naiv pentru că el apucase să-și pună acoliții pe liste. UDMR au jucat nevinovat, dar vicleni. USR, când s-a confruntat cu un sistem, au devenit dezamăgitori. Deși au fost ajutați, nu au depășit un scor de două cifre. Nu e o alternativă. ALDE a trăit deloc spectaculos, parazitar, pe spatele PSD și a nevoii PSD de a sufocă dreaptă. O strucrutura ciudată, cu mulți oameni cu probleme în justiție. PMP a fost o pată de culoare, dar cu eforturi și rezultate penibile. Au fost cârcotașul de serviciu, în stilul Vadim de pe vremuri, urmează epigonul lui Vadim, Băsescu", a punctat consultantul. 

În opinia să, dacă ar fi să vorbim despre "personajele cu notorietate", "premiantul clasei" ar fi Liviu Dragnea. De cealaltă parte s-ar situa "repetentul", reprezentat de Victor Ponta, care "a căzut și s-a comportat penibil", ceea ce a marcat fidelizarea partidului în jurul lui Dragnea.