Consultantul politic Cozmin Gușă și-a exprimat, ieri, speranța ca Înalta Curte de Casație și Justiție să judece dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis în timpul sau înaintea campaniei, "în așa fel încât toți cei care se vor prezenta pe doi, respectiv 16 noiembrie, să fie valizi, din punct de vedere juridic".
"Nu aș vrea să cred că am putea intra la vot, fie în primul tur, fie în al doilea tur, cu această problemă neelucidată", a precizat Cozmin Gușă, la Realitatea Tv.
"Într-un stat graniță, frontieră NATO, Uniunea Europeană ar trebui ca aceste lucruri să fie lămurite în timpul campaniei, înaintea campaniei, în așa fel încât toți cei care se vor prezenta pe doi, respectiv 16 noiembrie, să fie valizi, din punct de vedere juridic. Nu cred că Înalta Curte nu ia în considerare aceste elemente și dacă nu le ia, înseamnă că intrăm într-o zonă de diluare a decizilor importante, de la nivel de justiție, din România, ceea ce ar fi o mare tristețe pentru toți. Pentru unii, sigur, este o tristețe confirmată de raționamentele de până acum, mă înscriu și eu aici, dar totuși, nu aș vrea să cred că am putea intra la vot, fie în primul tur, fie în al doilea tur, cu această problemă neelucidată, pentru că obligația Înaltei Curți este ca, dacă a luat cazul, și a admis termenul, să îl judece, în așa fel încât, din respect pentru poporul român și pentru democrația noastră, graniță și frontieră NATO, respectiv Uniunea Europeană, să fie, într-un fel, demnă de respect", a declarat, marți, la Realitatea TV, Cozmin Gușă.
Consultantul politic și-a exprimat speranța "ca acest termen să fie programat înaintea turului întâi, în așa fel încât să vedem dacă cel care are, astăzi, șansa a doua, conform sondajelor, dar nu neapărat șansa a doua, conform sondajelor din al doilea tur, să poată să vină să se prezinte în fața electoratului cu capitalul său", fiind varianta care ar atesta că "România nu a derapat total".
"Dacă România a derapat total, și oamenii din justiție nu mai țin cont de ceea ce trebuie să se întâmple în interes național, atunci vom avea această ambiguitate și acest scenariu dublu, cu termenul care poate să fie pus imediat după turul doi, până la finalul mandatului lui Traian Băsescu, din 21 decembrie, respectiv a doua variantă cu termenul care este pus după ce l-am putea avea teoretic, pe Iohannis, președinte, ceea ce nu ne dorim", a continuat Gușă.