Constănţenii care s-au aşezat  astăzi la “cozile sărăciei” pentru a primi un pui, un litru de ulei şi câte un kilogram de zahăr, făină și mălai, au avut de aşteptat cel puţin şase ore.Coada a mers mai greu pentru că oamenii, odată ajunşi în faţă, erau lămuriţi de angajaţii primăriei că trebuie să semneze un tabel în cadrul consultării publice prin care locuitorii oraşelui trebuie să se pronunţe în privinţa preluării de către municipalitate a încă 13% din acţiunile portului. Aproape 50.000 de constănţeni, pensionari cu venituri până în 900 de lei, persoane peste 60 de ani fără niciun venit şi persoanele cu handicap, beneficiază de pachetele cu alimente de la primărie. “Vrei mai multe acţiuni în Portul  Constanţa? Vrei scăderea facturii tale la energia termică?, Semnează !” erau îndemnurile din afişele lipite pe uşile centrelor de distribuire a pachetelor. 

Radu Mazăre cere sprijinul constănţenilor pentru descentralizarea portului Constanţa

Primăria Constanţa derulează de astăzi şi până în data de 24 mai o campanie de consultare a locuitorilor oraşului în privinţa preluării acţiunilor portului de către Consiliul Local Municipal. Jumătate din cele 20 de puncte de strângere a semnăturilor sunt amplasate în cluburile pensionarilor şi la centrele de distribuire a pachetelor. La sfârşitul lunii aprilie, primarul Radu Mazăre a trimis constănţenilor o scrisoare prin care le cerea sprijinul în bătălia pentru descentralizarea portului.  “Voi face astfel încât toți banii reveniți municipalității din profitul Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” Constanța să fie dirijați pentru creșterea subvenției la energia termică” le promitea primarul.  Argumentul solid al edilului constă în sprijinul premierului Victor Ponta. “Acum, când din Guvern nu mai fac parte PNL-iștii și nici PD-iștii, milionarii din port și-au pierdut posibilitatea de a bloca descentralizarea portului și implicit de a-și păstra privilegiile și milioanele caștigate pe spatele statului”. Iar în finalul scrisorii, îi ruga să semneze lista de susţinere pentru descentralizarea portului.

“Semnez ca să iau pachetul cu mâncare, nu am încotro” 

Mulţi dintre beneficiarii pungii cu alimente au semnat bucuroşi. “Cum să nu semnez dacă o să plătesc mai puţin la căldură, toată lumea trebuie să semneze, aşa-i normal”, spune hotărâtă doamna Flori, la coada din Clubul Pensionarilor Tomis Nord. Doamna Lenuţa, puţin supărată că a stat mai mult la coadă, se luminează când se gândeşte “ la domnul primar care are grijă de săraci ca noi, fără pomana lui nu m-aş fi descurcat”. La coada din Tomis II sunt şi oameni care recunosc sincer că au nevoie de alimente. “ Ce să fac, am semnat că nu am încotro, ca să iau pachetul cu mâncare”. Pe strada Răscoalei sunt parcă, mai mulţi nemulţumiţi. Domnul Constantin semnează pentru că “oricum nu vor lua portul Constanţa, e al ţării nu al primarului”. Unii se iau în gura mare de Radu Mazăre pentru că “din cauza lui avem cea mai scumpă gigacalorie din ţară”. Angajata primăriei nu mai are curaj să le pună tabelul suplimentar în faţă şi le predă tăcută, pachetul cu alimente.

Reacţia societăţii civile 

O organizaţie din Constanţa , “Asociaţia Civică ia Atitudine” (ACIA) acuză public primăria Constanţa de ipocrizie. “Îi reamintim primarului Radu Mazăre că promitea, în campania electorală, ”UN NOU CET, O GIGACALORIE MAI IEFTINĂ”. Cum poate să vină acum, la doi ani de la alegeri, să îi întrebe pe constănțenii dacă vor scăderea facturii la energie termică? Acesta este principalul motiv pentru care a fost ales în funcție. Remarcăm de asemenea, faptul că oamenii nu sunt întrebați dacă vor să contribuie financiar la dezvoltarea portului Constanța, căci un acționar nu are numai beneficii, ci și obligații” comentează  preşedintele ACIA, Andrei Popescu.

Te-ar putea interesa și: