Evenimentul Zilei > Social > Cozi kilometrice la intrarea în țară. Turiștii așteaptă de peste 100 de minute să treacă frontiera
Cozi kilometrice la intrarea în țară. Turiștii așteaptă de peste 100 de minute să treacă frontiera

Cozi kilometrice la intrarea în țară. Turiștii așteaptă de peste 100 de minute să treacă frontiera

Cozi uriașe de mașini s-au format, marți, 31 august, la intrarea în România. Românii s-au grăbit să revină acasă, din Bulgaria, după ce țara a intrat în zona galbenă pe lista teritoriilor cu risc epidemiologic, în urma creșterii cazurilor de infectare cu coronavirus.

Vămile din sud-estul României sunt blocate, în punctele de frontieră Vama Veche și Negru Vodă, pe ambele sensuri de intrare. Timpul de așteptare al șoferilor depășește 100 de minute la Vama Veche, din cauza unor nereguli referitoare la actele celor care doresc să intre în România. La punctul de frontieră Negru Vodă, românii așteaptă de peste 80 de minute să treacă granița. La frontiera de la Vama Veche, coada de mașini se întinde pe 2 kilometri. Se înaintează foarte greu fiindcă unii dintre români nu au actele în regulă.

Turiști blocați în vămile din sud-estul țării. Nu au actele în regulă

„Suntem în coadă de la ora 14 și 20 de minute. Mai avem 2 km jumătate aproximativ până la vamă, nu se avansează. Tot cu copii. Sunt 40 de grade Celsius afară și nu avem nicio informație. Nu știm ce se întâmplă și nici când vom trece”, a declarat o persoană aflată la fața locului.

Trebuie menționat că în Vama Veche a mai fost deschisă o bandă de trecere. În acest moment, pentru intrarea în țară se beneficiază de trei benzi, în timp ce pentru intrarea în Bulgaria este prevăzută o singură bandă rutieră. Timpul de așteptare depășește, la acest punct de frontieră, 100 de minute.

Amintim că, începând de duminică, Bulgaria a intrat în zona galbenă, ceea ce înseamnă că persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test PCR. În caz contrar, turiștii vor intra în carantină. Cei care se întorc din concedii spun că nu știau despre obligativitatea de a prezenta un test PCR, pe lângă buletin, pașaport, certificatul mașinii sau alte documente de uz comun.

Din acest motiv, procedurile de control sunt îngreunate, iar traficul este blocat. Acestor persoane trebuie să li se întocmească un dosar de carantinare, potrivit informațiilor comunicate de autorități.

Poliția de Frontieră Constanța explică ce documente trebuie să prezinte românii la intrarea în țară

Andrei Ene, reprezentant al Poliția de Frontieră Constanța, a precizat că autoritățile au suplimentat atât resursa umană, cât și resursa tehnică pentru relaxarea blocajului din vamă.

„După cum știți, deși este perioada concediilor, iar timpii de așteptare depășesc frecvent 30 de minute, Bulgaria a intrat pe lista galbenă, ceea ce implică un control de specialitate epidemiologic amănunțit, pe care nu-l facem noi ca Poliție de Frontieră. Sunt persoane care intră în țară din zone galbene sau roșii și trebuie să respecte anumite condiții. Au nevoie de certificate, de vaccin sau de test, lucruri stabilite de alte autorități, precum DSP. Cât ține de noi, Poliția de Frontieră, ne folosim de tot ceea ce avem la maxim.

În primul rând, românii au nevoie de documentele de călătorie pentru a intra sau ieși din țară. În cazul celor din Bulgaria, este nevoie de cartea de identitate. Totodată, este foarte important – în cazul  în care persoana deține un certificat COVID electronic, în cazul în care s-a vaccinat sau are un test negativ, acest certificat electronic poate fi scanat pe loc și nu se mai impune o verificare suplimentară din partea celorlalte autorități. În situația în care nu le au, asta este procedura – trebuie preluați de DSP pentru efectuarea anchetei epidemiologice”, a explicat Andrei Ene la Digi24.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: