Cozi interminabile pentru înregistrarea maşinii

Cinci cozi şi aproape două ore pierdute aşteptând la rând îndură timişorenii care vor să înregistreze o maşină la Primăria Timişoara.

„E ca în tramvai, la oră de vârf, aici. Am de declarat o maşină şi am stat aproape două ore la cinci cozi. Este bătaie de joc“, spune Maria Dumitrescu. Femeia avea nevoie de la primărie de o simplă ştampilă pe fişa de înmatriculare a autoturismului. Prima coadă este formată la ghişeul de informaţii, unde oamenilor li se comunică ce acte trebuie să depună pentru a obţine ştampila: de la comunistul dosar-plic până la declaraţii speciale de impunere.

A doua coadă se formează în singurul loc din primărie unde se pot obţine fişele speciale ce trebuie ulterior completate. După ce a intrat în posesia fişelor, contribuabilul se deplasează în cealaltă aripă a clădirii, unde o firmă privată face copii xerox, asta pentru că i se cer o serie de copii după documente. A treia şi cea mai lungă coadă este la registratură, unde se depune dosarul. Ultima „staţie“ se face pe scările primăriei. Aici se întinde, de la parter până la etajul doi, coada la casierie, unde trebuie plătită o taxă de 52 de lei. „Este pur şi simplu o nebunie“ După tot acest calvar, contribuabilul află că trebuie să revină peste o săptămână, când va sta la o altă coadă, de data aceasta la biroul eliberări documente. „Este pur şi simplu o nebunie. Nu se poate aşa ceva în anul 2008, într-un oraş care se pretinde civilizat. Au computere, nu înţeleg de ce nu bagă direct în computer datele şi gata, la ce ne mai cer o mie de formulare şi acte peste acte“, se revoltă Marian Goagă, un alt „client“.

Conducerea Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara admite că acest sistem dă bătaie de cap oamenilor. „Avem o problemă cu fluxurile acestea. Am observat şi eu că este problema aceasta. Săptămâna viitoare vom face un audit pentru a vedea cum pot fi fluxurile reglate. Va dura aproximativ două săptămâni găsirea soluţiilor“, declară Adrian Bodo, directorul din primărie. „Legea fiscală română funcţionează pe principiul declarativ. Oamenii trebuie să completeze formularele în care să declare date despre maşină. Nu le cerem actele acestea pentru că aşa ne place nouă, ci pentru că aşa impune legea“, a mai spus Bodo.