Evenimentul Zilei > Social > Covid-19 poate genera pierderea vederii. Prestigioasa revistă Radiology a publicat studiul
Covid-19 poate genera pierderea vederii. Prestigioasa revistă Radiology a publicat studiul

Covid-19 poate genera pierderea vederii. Prestigioasa revistă Radiology a publicat studiul

Covid-19 poate genera pierderea vederii. La această concluzie au ajuns autorii unui studiu publicat marţi de revista Radiology şi care a fost preluat de presa internaţională.

Covid-19 poate genera pierderea vederii. În urma examinărilor imaginilor de rezonanţă magnetică (RMN), autorii studiului au observat anomalii semnificative ale ochilor unor pacienţi care au suferit forme grave de Covid-19.

Studiul a fost efectuat în Franţa şi sugerează utilitatea efectuării unor consultaţii oftalmologice în cazul acestor pacienţi. Astfel ar putea fi detectate efecte potenţial grave ale bolii infecţioase asupra ochilor.

În acelaşi timp, măsura ar permite iniţierea timpurie a unor tratamente adecvate. Conform EFE, preluată de Agerpres, cercetarea semnalează că Covid-19 nu atacă în principal doar plămânii.

Covid-19 poate genera pierderea vederii

Boala cauzată de noul coronavirus chinezesc poate fi asociată şi cu apariţia unor afecţiuni oculare. Printre ele se regăsesc conjunctivita sau retinopatia, care pot provoca pierderea vederii.

Societatea Franceză de Neuroradiologie a evaluat prin examene RMN un număr de 129 de pacienţi cu forme grave de Covid-19. 9 dintre ei (7%) au prezentat anomalii ale globului ocular.

Imaginile au evidenţiat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular. 8 dintre cei 9 au necesitat internare la ATI în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Cei 9 aveau noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală. 8 aveau noduli la ambii ochi. Medicii care au efectuat studiul notează cu nu sunt cunoscute mecanismele care conduc la formarea acestor noduli.

Prestigioasa revistă Radiology a publicat studiul

Oftalmologii de top presupun că ar putea avea legătură cu inflamaţia cauzată de virus. Un alt factor ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor. Această problemă a fost observată la pacienţii care au stat mult timp la ATI intubaţi sau în poziţia cu faţa în jos.

7 dintre pacienţi care au prezentat anomalii oculare au stat mult timp în această poziţie. Cercetarea vine în sprijinul altor investigaţii care susţin că boala Covid-19 are consecinţe mai severe în cazul persoanelor care au şi alte probleme de sănătate.

Merită subliniat că dintre cei 9 pacienţi cu noduli oculari, 2 aveau diabet, 6 erau obezi şi 2 aveau hipertensiune arterială.

Autorii studiului menţionează că ar trebui să se ia în considerare evaluarea oftalmologică a tuturor pacienţilor care au avut forme grave de Covid-19.

Printre investigaţiile pe care le recomandă se numără examenul fundului de ochi şi tomografia în coerenţă optică.

pubs.rsna.org