Din cauza poluării continue, există un risc însemnat cu privire la „eliberarea” bacteriilor și agenților patogeni despre existenţa căror lumea ştiinţifică nu are vreo informaţiem conform Daily Star.

Un expert a avertizat că următoarea pandemie a lumii ar putea fi cauzată de topirea solului arctic, ceea ce mai departe ar putea debloca microbii antici.

Comentariile dr. Dennis Carroll vin după ce oamenii de știință au dezvăluit noile cercetări despre impactul pe care îl are creșterea temperaturilor pe solul arctic şi care ar putea declanșa „eliberarea potențială a agenților patogeni de la decongelarea permafrostului (n.r. – termen care definește solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime între 2 și 15 m; regiunile de permafrost se află în ținuturile cu climat polar, unde temperatura medie anuală nu depășește -1 °C și cantitatea medie anuală de precipitații este sub 1.000 mm)”.

Astfel, bacteriile înghețate în urmă cu mii de ani ar putea conţine boli necunoscute sau eradicate anterior.

Dr. Carroll a declarat pentru Metro Online: „Lumea se confruntă cu perspectiva reală ca microbii antici care au rămas adormiți sub tundra înghețată să primească o nouă viață odată cu schimbările climatice și dezghețare a Nordului arctic.

„Nu sunt cunoscute riscurile pe care acești microbi renăscuţi le pot reprezenta pentru umanitate, dar Covid-19 este un semnal de alarmă izbitor că ar trebui să fim extrem de precauți cu privire la subestimarea potențialelor amenințări pe care le pot reprezenta aceştia.”

Ar fi bine şi este recomandat ca lumea să acorde o atenție deosebită riscului pe care acești vizitatori antici îl pot reprezenta pentru umanitate.”