Evenimentul Zilei > Actualitate > Covid-19 bagă sistemul sanitar în colaps. România nu mai rezistă prea mult!
Covid-19 bagă sistemul sanitar în colaps. România nu mai rezistă prea mult!

Covid-19 bagă sistemul sanitar în colaps. România nu mai rezistă prea mult!

Cum a afectat pandemia de COVID-19 maternitățile? Este nevoie de mai multe incubatoare, de personal și de medici.

Medicii neonatologi cer suplimentarea de echipamente medicale, cu predilecție incubatoare, în maternități și în Secțiile de Terapie Intensivă, reorganizarea de spații speciale pentru cazurile de COVID-19 și alocarea de personal, relevă datele unei consultări făcute de Organizația Salvați Copiii în perioada ianuarie-septembrie 2020. Pentru maternități, necesarul de incubatoare închise este în creștere în contextul pandemic, acestea fiind singurele mijloace de izolare a nou-născuților.

Maternitățile și secțiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemia care a pus o presiune și mai mare pe un sistem medical insuficient dotat și cu discrepanțe majore între județe.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România a organizat azi o dezbatere online în care medici și decidenți din sistem au vorbit despre problemele și provocările concrete pe care pandemia le pune actului medical.

Printre participanți s-au numărat Prof. Dr. Alexandru Rafila-Președintele Societății de Microbiologie, Prof. Dr. Horațiu Suciu-Șeful Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, Conf. Dr. Mihai Craiu-Șeful secției de pediatrie și pneumologie pediatrică din cadrul INSMC, Prof. Dr. Mihai Gafencu-Președinte Salvați Copiii România, Prof. Dr. Maria Stamatin-medic primar neonatolog-pediatru, șef secție Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală Iași, Conf. Dr. Livia Ognean-medic primar neonatolog, șef Clinica Neonatologie I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Dr. Adriana Dan-medic primar neonatologie, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență București, Dr. Cristina Chiriac-medic specialist pediatrie și neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență București, Dr. Adrian Craciun-medic primar neonatolog, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino și Șef lucrări dr. Cătălin Cîrstoveanu-Șef Secție Terapie Intensivă Nou-născuţi, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Maria Sklodowska Curie București.

Covid-19 HARTA MORTALITĂȚII INFANTILE

Harta mortalității infantile arată un clivaj major între județe și regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităților și a secțiilor de terapie intensivă.

Astfel, în județul Tulcea, aflat pe primul loc al acestui capitol dramatic, rata mortalității infantile este de peste cinci ori mai mare decât în municipiul București, unde sunt concentrate multe maternități de gradul trei.

Județele unde mor cei mai mulți copii sub un an, raportat la mia de copii născuți vii (*date INS provizorii, pentru anul 2019):

Tulcea – 15,6 la mia de copii născuți vii
Mehedinți – 11,7‰
Constanța – 9,5‰
Vrancea – 9.3‰
Mureș – 9.0‰

Harghita –8.6‰

Bacău  8.6‰

Unde sunt salvați cei mai mulți nou-născuți – rata mortalității infantile

București- 2,8‰
Ilfov – 3,5‰
Iași – 3,6‰
Dâmbovița – 3,6‰
Covasna – 4,4‰

MATERNITĂȚILE ÎN PANDEMIE: NEVOIE CRESCUTĂ DE INCUBATOARE

În total, în cele 17 maternități consultate de Salvați Copiii s-au născut, de la începutul pandemiei, 56.172 de copii, dintre care 3.548 prematuri, ceea ce înseamnă o rată a prematurității de 6,30%. Au fost cazuri în care un nou-născut prematur a necesitat îngrijire în terapie intensivă neonatală timp de câteva luni, ocupând astfel unul dintre incubatoarele maternității.

Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficiența echipamentelor de protecție în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate și, mai ales, insuficiența echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea        nou-născuților în contextul generat de pandemie.