Autorităţile sanitare din Coreea de Sud au declarat luni că nu au dovezi despre presupusul dezertor care s-ar fi întors în Coreea de Nord.

Misteriosul personaj invocat ar fi fost infectat cu Covid-19 şi ar fi la originea impunerii unor măsuri preventive de izolare într-un oraş de la frontieră.

Agenţia de presă Yonhap a relatat că presa de stat din Coreea de Nord a anunţat duminică că o persoană care a trecut ilegal graniţa din Coreea de Sud este suspectată că ar avea COVID-19.

Dacă este aşa, acesta ar putea fi primul caz de virus confirmat oficial de Phenian. Totuşi, un oficial sud-coreean a spus că autorităţile sanitare nu au găsit nicio legătură între acea persoană şi orice caz de virus confirmat.

„Persoana nu este nici înregistrată ca pacient COVID-19 şi nici clasificată ca persoană ce a intrat în contact cu pacienţi cu virus”, a declarat înaltul oficial de sănătate Yoon Tae-ho conform Agerpres.

În ceea ce priveşte posibila procedură de testare făcută de autorităţile din Coreea de Sud cu privire la persoana invocată, nu există nicio informaţie.

Reprezentanţii militari sud-coreeni

au declarat că se crede că persoana a înotat peste graniţă de pe insula vestică Gwanghwa, sustrăgându-se poliţiştilor de frontieră din Coreea de Sud.

Individul ar fi dezertat în Sud în urmă cu trei ani şi a trecut ilegal linia de demarcaţie militară puternic păzită ce separă cele două ţări la 19 iulie.

Asta susţinea duminică agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA. E greu de crezut că există vreun cetăţean care ar trece ilegal graniţa din Coreea de Sud în Coreea de Nord…

În cele din urmă, liderul nord-coreean Kim Jong Un a convocat o întâlnire de urgenţă şi a impus o izolare preventivă în oraşul de frontieră Kaesong, conform KCNA.

În acelaşi timp, Guvernul de la Phenian a susţinut până acum că ţara nu a înregistrat nicio infecţie cu coronavirus.

Rapoartele oficiale nord-coreene sunt puse sub semnul întrebării de comunitatea internaţională, având în vedere că există puţine informaţii cu privire la adevărata situaţie sanitară din această ţară.

sursa: Agerpres