Covăsnenii votează un SRL la şefia judeţului

PARTENERI . Deputaţii UDMR Antal şi Tamas au afaceri împreună.

Competiţia electorală din judeţul Covasna este ca şi câştigată de candidaţii UDMR. Şefia Consiliului Judeţean (CJ) Covasna şi cea a Primăriei Sfântu Gheorghe vor rămâne pe mâna UDMR, conform celor trei sondaje preelectorale făcute până acum. Aceasta în ciuda concurenţ ei recent înfiinţatului Partid Civic Maghiar (PCM).

În judeţ şi în municipiul reşedinţă ponderea electoratului maghiar este de 75%, din care doar 15 procente ar susţine candidaţii PCM, la o prezenţă la vot de peste 60%. UDMR conduce judeţ ul dintre 1992. Acum a renunţat la vechile figuri politice şi şi-a desemnat candidaţi noi. Astfel, pentru preşedinţ ia CJ Covasna candidează deputatul Tamas Sandor.

PDL, PSD, PNL, PRM, PC, PNG-CD şi PAS au semnat un protocol, la nivel judeţean şi local, prin care au stabilit un candidat comun şi o listă comună de candidaţi atât pentru preşedinţia CJ, cât şi pentru Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Din partea Alianţei româneşti pentru preşedinţia CJ a fost desemnat candidat decanul Baroului de Avocaţi, PSD-istul Sabin Calinic. Pentru funcţia de primar, aceeaşi alianţă îl are candidat pe directorul societăţii de gospodărie comunală, PDL-istul Valeriu Şerban.

Afaceri comune

Cei doi deputaţi UDMR, Tamas Sandor şi Antal Arpad Andras, sunt colegi de partid şi parteneri de afaceri, în firmele Antal&Tamas SRL şi Pittino Anselmo SRL. Prima firmă are ca obiect de activitate mass-media, respectiv deţine o licenţă radio şi una TV, iar cea de-a doua activează în domeniul turismului.

Antal&Tamas funcţionează în singurul incubator de afaceri din judeţ, a cărui construcţie şi amenajare a costat peste două milioane de lei din fonduri prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, de la Guvernul României şi de la bugetul Consiliului Judeţean Covasna. Firma deputaţilor a fost „incubată“ printre primele şi beneficiază, timp de trei ani, de acces la depozite, birouri, sală de şedinţe, dar şi de consultanţă şi diverse cursuri de instruire, toate la un preţ sub cel al pieţei.

Cealaltă firmă în care deputaţii sunt asociaţi, Pittino Anselmo SRL, a cumpă rat o clădire din anul 1882, monument istoric, din satul Oituz, de la graniţa cu judeţul Bacău, pe care a transformat-o într-o pensiune agroturistică. Afacere pentru care cei doi deputaţi au reuşit să obţină o finanţare SAPARD de 100.000 de euro. Candidaţ ii UDMR mai controlează direct, sau prin interpuşi, trei posturi de radio în limba maghiară din Sfântu Gheorghe, unul din Târgu-Secuiesc şi un săptămânal în limba maghiară, „Szekely Hirmondo“.

Judeţ sărac şi izolat

Bugetul judeţului Covasna pentru acest an este de 60 de milioane de lei. Cele mai mari probleme ale judeţului au fost şi rămân infrastructura proastă, lipsa investiţiilor şi veniturile mici ale populaţiei. Deşi în ultimii ani s-au elaborat o mulţime de proiecte, aproape în toate domeniile, majoritatea au rămas doar pe hârtie. Abia în acest an s-a reuşit elaborarea la nivel de judeţ a unei strategii de dezvoltare care are ca centru de greutate dezvoltarea turismului şi a serviciilor. Asta în condiţiile în care majoritatea drumurilor judeţene sunt foarte proaste. Principala activitate productivă din judeţ a rămas confecţionarea de îmbrăcăminte, respectiv pantaloni.

Sfântu Gheorghe

Municipiul reşedinţă de judeţ s-a „mişcat“ mai bine decât judeţul. Cu un buget local pentru acest an de 100 de milioane de lei, Sfântu Gheorghe concentrează peste 30% din activitatea economică a judeţului. Cu toate acestea, singurele investiţii majore au fost cele ale reţelelor de retail care au deschis, într-un interval de patru ani, un hipermarket şi patru supermarketuri. Starea drumurilor din municipiu este la fel de proastă ca şi cea judeţeană.

ANTAL ARPAD-ANDRAS

Vârsta: 32 de ani

Familie: necăsătorit

Profesie şi studii: sociolog, Universitatea „Babeş-Bolyai“, Cluj-Napoca

Apartenenţa politică: membru UDMR din 2004 1998-2000: sociolog, Consiliul Judeţean Covasna

Avere: două terenuri intravilane de 1.653 metri pătraţi, două case de locuit de 140, respectiv 210 metri pătraţi, obiecte de artă şi colecţii de 10.000 de euro. Credite la două bănci - de 14.700 de euro şi 168.750 de franci elveţieni. Şi-a împrumutat familia cu 5.000 de euro. Venituri anuale de 261.935 de lei

Puncte tari: apropiat de gruparea lui Laszlo Tökes

Puncte slabe: nu are experienţă în administraţia publică

TAMAS SANDOR

Vârsta: 42 de ani

Familie: căsătorit, trei copii

Profesie şi studii: avocat, Facultatea de Drept, Universitatea „Eotros Lorand“, din Budapesta

Apartenenţa politică: membru UDMR din 1990

Avere: 5,2 ha teren agricol, 4,77 hectare teren forestier, 2,9 hectare de teren intravilan, o casă de 225 metri pătraţi, obiecte de artă şi colecţii estimate la peste 25.000 euro. Credite la două bănci, de 30.000 euro. A împrumutat familia şi două firme la care este asociat cu 12.000 euro şi 29.087 de lei. Venituri anuale de 89.216 lei Puncte tari: susţinerea UDMR Târgul-Secuiesc Puncte slabe: a pledat ca avocat în procese de retrocedare în timp ce era deputat

SABIN CALINIC

Vârsta: 54 de ani

Familie: căsătorit, doi copii

Profesie şi studii: avocat, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, promoţia 1980

Apartenenţa politică: 1991-1993: PUNR Covasna 1995-prezent: membru PSD; 1996-prezent: consilier judeţean

Avere: un teren intravilan, trei apartamente, un autoturism.

Puncte tari: sprijinit de comunitatea românească, discurs politic echilibrat Puncte slabe: avocatul „ţeparului strategic“ Ede Erdely, implicat în privatizări frauduloase în perioada FPS