Editura Evenimentul si Capital

Primul mare cotidian național, ELIMINAT din calea politicienilor și PREDAT MOGULULUI Sorin Ovidiu Vîntu. Întâmplări și anchete dintr-o viată de ziarist

Sorin Ovidiu Vîntu
Autor: | | 7 Comentarii | 22296 Vizualizari

Nu cred că am să mă opresc aici cu amintirile despre întâmplările petrecute la ziarul „Tineretul liber”, pentru că am făcut subiecte interesante acolo, unele exclusivități care au primit aprecierea maximă a publicului. Pe vremea aceea – 1990-1999 – cititorii trimiteau saci de scrisori la redacție sau sunau imediat ce citeau articolele din ziar. Nu înjurau sau jigneau niciodată ziariștii, nici măcar atunci când aveau observații critice.

Astăzi, însă, vreau să vă povestesc de ce am ales să rămân, fie și fără salariu, la Tineretul liber, cum a dispărut un ziar cu tiraj și tradiție de pe piața media, dar și cum s-au reinventat jurnaliștii de atunci ca să nu facă compromisuri politice. Am să închei cu unul din cazurile tari de care s-a ocupat secția de Reporteri speciali a lui Sorin Ovidiu Bălan, din care făceam și eu parte: Accidentul misterios al unui avion, petrecut în Munții Retezat.

Membrii echipei din redacție sunt extrem de importanți pentru performanța ziarului

Așa cum am mai spus, la începutul anului 1991 existau trei mari cotidiane naționale: Adevărul (fostul Scânteia al PCR), România liberă (al FDUS) și Tineretul liber (fostul ziar Scânteia tineretului, cu al său uluitor supliment literar și artistic SLAST, coordonat de Ion Cristoiu) și un ziar al Bucureștiului, Libertatea, fosta Informația Bucureștiului. Toate se privatizaseră prin împărțirea acțiunilor către vechii angajați. În 1991 se cocea apariția unui alt ziar, deoarece în toamna lui 1990, Horia Alexandrescu plecase de la Tineretul liber, unde coordonase secția Sport, și urma să lanseze Curierul național.

Eu am rămas pe loc, la Tineretul liber, deși directorul general îmi spusese că încă nu mă angajează, în ciuda concursului câștigat pentru postul de reporter. Am considerat că o carieră în presă se construiește și cu sacrificii, că am norocul să învăț meseria la care am visat, dar care mi-a fost interzisă pentru că nu eram membră a Partidului Comunist. Apoi, mă îndrăgostisem de mulți dintre noii mei colegi ziariști. Cine i-a cunoscut pe Gabi Inoan, Ștefan Mitroi (redactorul șef), Sorin Ovidiu Bălan, Gabi Rusu, Val Bălănică, Laurențiu Olan, Emil Stanciu, Irina Prosan, George Ecliserescu, Florin Firică, Lucian Oprea, Vasile Căbulea, Ciprian Chirvasiu, Doina Diaconu, Liana Simion, Horia Barna, Cristian Oprea, dar și pe mulți alții pe care o să-i menționez în acest serial, știu de ce am ales să rămân alături de ei. Despre ultimul ziarist nominalizat trebuie să fac o mică reparație, fiindcă l-am uitat în primul episod al serialului. Cristian Oprea a fost și el unul dintre câștigătorii concursului la care am participat. Cristi s-a specializat pe Politic, sub „comanda” redactorului șef adjunct Aurel Perva, învățând și lucrând alături de un alt tânăr de 19 ani, cu aspirații de analist politic: Marius Stoian. Azi, lui Marius îi puteți citi blogul și cărțile, iar articolele lui Cristian Oprea au apărut în Evenimentul zilei, în perioada Cristoiu, iar acum le citiți în Cotidianul.

Lucian Cornescu FOTO: MARIUS VLAD

Revolta ziariștilor: Teancul de dolari a zburat în obrazul viitorului patron

Prima încercare de vânzare a ziarului l-a avut ca protagonist pe un controversat om de afaceri al momentului, Lucian Cornescu- Ring. Directorul general și alți câțiva acționari majoritari hotărâseră tranzacția și încercau să-i convingă și pe ceilalți deținători de acțiuni să-i vândă lui Cornescu, motivând că, în ciuda celor 600.000 de exemplare tiraj ne paște falimentul. Noi, ziariștii sosiți în redacție după 1990, eram revoltați pentru că eram convinși că, după fenomenul Piața Universității și mineriade această tranzacție reprezenta o ingerință politică.

Totul a eșuat însă, într-o conferință de presă memorabilă. Probabil că unii dintre cititori își mai amintesc imaginile filmate și prezentate la televizor, când ziaristul Marius Stoian i-a luat din mână dolarii lui Lucian Cornescu Ring (venit să ne arate că are cu ce să plătească!) și i-a aruncat în față, spunându-i că nu poate cumpăra ca la piață un ziar liber. Marius, care nu era acționar, fiind doar de un an și ceva în redacție, avea susținerea redactorului șef de atunci, Aurel Perva.

Vânzarea a căzut, jurnaliștii de la Tineretul Liber refuzând să-și dea acțiunile

Inclusiv colegii de la România liberă și Adevărul, prezenți la conferința noastră, au aplaudat intervenția lui Marius Stoian și decizia acționarilor. Din păcate, prin 1992, când piața presei s-a îngroșat cu multe alte publicații și tirajele au scăzut, cheltuielile redacției nu mai puteau fi acoperite fără infuzie de capital.

Apariția Evenimentului zilei, cu al său tiraj de succes, a fost cel mai important factor. Ion Cristoiu transferase în redacția sa aproape o jumătate din redacția Tineretul liber până spre sfârșitul anului 1992. N-am plecat cu primul val, deși Sorin Ovidiu Bălan și alți foști colegi încercau să mă convingă să mă alătur echipei EVZ. De partea cealaltă erau colegii de la Tl, redactorul șef Aurel Perva care mă doreau lângă ei.

A venit, însă, ziua în care acționarii i-au vândut ziarul lui George Pădure, un apropiat al partidului lui Ion Iliescu. Se făcuse remarcat prin înființarea magazinului de electronice și electrocasnice GEPA. Era un magnat. Dar și un cal troian politic într-o lumea a presei libere. Atunci, însă, în primul an, era greu să te prinzi de intențiile noului patron care-ți promitea investiții și prosperitate. Când am văzut că patronul începe să scrie într-un anume fel în ziar și când ne-am trezit cu o listă de anchete comandate, am hotărât să plec la Evenimentul zilei.

George Pădure nu a fost în stare să facă nimic util cu Tineretul liber, chiar dacă a apelat la Ilie Șerbănescu și Ion Cristoiu. La un moment dat, cineva a schimbat strategia. Iar în anul 1996, ziarul a fost îngropat. Patronul de la GEPA l-a vândut lui Sorin Ovidiu Vîntu, care avea deja pregătite actele pentru un nou nume. SOV a ras Tineretul liber și a pus în locul lui „Curentul”, marcă achiziționată pe bani grei. Fosta redacție Tl, câtă a rămas după preluarea de către Pădure, s-a răspândit, așa cum v-am arătat mai sus. Sorin Ovidiu Vîntu deschidea drumul mogulilor către presă. Va rămâne în istoria jurnalismului de după 1989 ca fiind primul patron din sfera aceasta. SOV a construit în jurul unui ziar un întreg imperiu.

Reîntâlnirea de la cârciuma „La Copac” ne-a reamintit cum ziarul Tineretul liber a fost cumpărat de SOV

La sfârșitul lui decembrie 2011, 23 de foști jurnaliști de la Tineretul liber ne-am reunit într-o cârciumioară din centrul Bucureștilor, „La Copac”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Generation P

26,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI