Printre statele cu cel mai mic nivel al TVA se numără Luxemburg, Spania, Italia și Irlanda. La polul opus se regăsesc Ungaria, Danemarca, Estonia, Bulgaria, Slovacia și Polonia, potrivit B1 Tv.
Spania are o cotă a TVA la alimente de 4%, în timp ce în Franța taxa pentru produsele alimentare este de 5,5%. În Spania, o cotă de 4% se aplica produselor alimentare de bază lapte, pâine, ouă, carne, legume şi fructe - dar şi cărţilor, ziarelor şi revistelor. Celelalte două tipuri de TVA sunt de 10 la sută, care se aplică transportului de pasageri şi industriei hoteliere, şi de 21 de procente pentru combustibil, îmbrăcăminte, gaze naturale şi curent, alcool şi tutun, potrivit Digi24.
În Franța, procentul standard este de 20%, dar produsele alimentare și băuturile nealcoolice beneficiază de un procent de 5,5%. Aceeaşi valoare se percepe echipamentelor şi serviciilor destinate oamenilor cu handicap, pentru gaz şi electricitate, pentru cărţi şi locuinţe sociale. Un procent de 18%, comparativ cu cel general de 27%, se aplică în cazul Ungariei la produsele lactate, pentru cazare și spectacole, iar altul de 5% este pentru medicamente și cărți, informează B1 Tv.