În cazul deceselor românilor în străinătate, statul român nu decontează nimic din costul procedurilor de repatriere, care de cele mai multe ori sunt de ordinul a câtorva mii de euro. De multe ori, rudele celor decedați recurg la mila publică pentru a-și putea aduce morții acasă.
Deputatul PMP Petru Movilă a depus la Parlament un proiect de lege prin care statul român va suporta aceste cheltuieli.
„Conform unui raport prezentat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la finalul lui 2016 privind migrația la nivel internaţional, România ocupă locul 4 în Europa raportat la numărul de cetățeni care trăiesc în afara țării. Concret, cifrele ONU susţin faptul că 3,4 milioane de români au emigrat în ultimii ani, respectiv 17% din populație, România fiind una din ţările cu cea mai mare emigrație. Aşa cum este de aşteptat, rata de migrație este direct proporțională și cu numărul de decese ale românilor în străinătate. Singurele informaţii prezentate în mod public de Ministerul Român de Externe (MAE) arată că anual se înregistrează 3.000- 4000 de decese la nivelul diasporei române”, a explicat deputatul. Acesta a arătat că procedurile de repatriere presupun costuri mari, sume astronomice pentru unele din rudele decedaților. Acestea sunt estimate între 3000 și 6000 de euro.
Conform tarifelor practicate de firmele de transport funerar internaţional, serviciile de repatriere a decedaţilor sunt costisitoare în cazul unor ţări ca Austria, Luxemburg, Belgia, Olanda şi Finlanda. În cazul în care repatrierea se face din ţări precum Anglia, Franţa sau Spania, costurile pot scădea semnificativ, dacă familia întocmeşte singură documentele de transport, adică paşaportul mortuar. Însă, există ţări în cadrul Uniunii Europene unde legislaţia ţărilor nu permite întocmirea sau ridicarea documentelor necesare repatrierii de către familie, ci numai unei firme autorizate.
Legal, conform MAE, transportul corpului neînsufleţit în România se poate face numai în condiţiile prevăzute de legislaţia naţională a ţării respective şi în conformitate cu regulile internaţionale aplicabile. În cazul în care familia nu îşi permite costurile transportului, autorităţile locale vor proceda la înmormântarea sau incinerarea defunctului. Prin urmare, foarte mulţi români decedaţi în străinătate nu ajung acasă, la familie.
„Acest proiect de lege îşi propune se întindă o mână de ajutor românilor care, în momente extraordinar de dificile, nu au niciun suport financiar. Costurile estimate pentru repatrierea decedaţilor sunt cu mult peste posibilităţile a aproape 40 la sută din români, conform ultimului barometru Eurostat, din 2017. Aceste date sunt întărite de cele ale Institutului Naţional de Statistică care, la mijlocul anului 2018, a prezentat faptul că 46% dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar cei care câştigă peste 600 de euro, aproximativ echivalentul salariului mediu pe economie, reprezintă doar 16% din total, venit care nu acoperă nici pe departe sumele necesare, la care se adaugă şi cele ale înmormântării în ţară”, a explicat Petru Movilă.