Evenimentul Zilei > Actualitate > Colonel Dr. Costin Duţu, medic primar Chirurgie generală de la Spitalul Militar vorbește despre un caz emoționant: „O fată simplă, din Terapie Intensivă”
Colonel Dr. Costin Duţu, medic primar Chirurgie generală de la Spitalul Militar vorbește despre un caz emoționant: „O fată simplă, din Terapie Intensivă”

Colonel Dr. Costin Duţu, medic primar Chirurgie generală de la Spitalul Militar vorbește despre un caz emoționant: „O fată simplă, din Terapie Intensivă”

Doctoratul în medicină, sutele de ore petrecute în sala de operații, cu mâinile pe sub pielea oamenilor, nimic nu a reușit să-l dezumanizeze pe Dr. Costin Duțu, chirurg la Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Acesta a publicat pe internet, poate mai mult dintr-o durere sufletească decât din nevoia de a fi citit de alții, o mică scrisoare în care descrie cazul unei tinere bolnave de cancer. Cazul fetei, povestit de el, a adus lacrimi în ochii a mii de oameni care au republicat scrisoarea, în speranța că oamenii vor fi mai implicați în ajutorarea semenilor suferinzi, iar alții au făcut-o în memoria copiilor lor, a părinților sau a altor rude răpuse de baola nemiloasă.

 

„Este cheală. Este slabă, dar nu în modul în care şi-ar dori fetele de 28 de ani, ca ea. Este aproape piele şi os pentru că de doi ani nu luptă cu kilogramele în plus, cu masteratul, pentru vreun bărbat sau un post într-o multinaţională. Se bate, aşa cum poate, cu cancerul de col uterin în stadiu avansat. „Fii tu însăţi“? Leit motivul postărilor automotivante de pe Facebook.

Greu, când după atâtea transfuzii nu-şi mai recunoaşte nicio celulă din sânge. Are o mamă al cărei gând nu este cu cine iese fiica ei, ci dacă se întoarce de la chimioterapie, radioterapie sau din sala de operaţie. Mărimea hainelor nu o i n te re s e a z ă , atât timp cât schimbă doar pijamale de spital. Fashion – style cu atât mai puțin, nu-i va aduce niciodată proteinele de care duce lipsă. Mai are o cincime din cât avem noi oamenii „normali”. Melodii preferate? Şlagărul pe care îl aude de luni de zile, bipul monitorului, dar obligatoriu sub 120/minut, peste ritmul ăsta lumea se agită în jurul ei mai rău ca într-o discotecă. Parfumuri? Nu contează, atât timp cât nu sunt puse în aparatul din care îşi ia oxigenul. Iubire? Cine poate da, cand nu-i ajunge aerul? Prieteni? Fiecare moare singur. Cum vă simţiţi că aţi citit aceste rânduri? Rău? Trageţi atunci aerul în piept ca şi cum ați alege să faceţi asta”, a scris dr. Costin Duțu, medic militar cu suflet bun, de înger.

 

Bunătate insuflată de profesori

 

Pentru colonelul doctor chirurg Costin Duțu, conceptul de chirurg s-a născut încă din anii de studenție. „Primul contact cu o sală de operații, acum 25 ani, a fost cea în care efectua o mastectomie profesorul Traian Oancea.

Ulterior, a urmat stagiile de practică în clinica profesorului Teodor Horvat, cel care mi-a fost și îndrumător de doctorat. Perioadele de stagiatură și de rezidențiat s-au desfășurat sub îndrumarea doctorului Ionel Paul Oprea, în Secția Chirurgie II, condusă de doctorul Ioan Timaru. Astăzi îmi desfășor activitatea în aceeași secție, Chirurgie II, condusă de colonelul dr. Florin Săvulescu. Fiecare din aceste întâlniri au contribuit la formarea mea profesională și umană, afirmă specialistul.”, a povestit dr. Duțu pentru Observatorul Militar.

 

A publicat și o carte

Acesta a publicat și cartea „Incizie printre cuvinte”. După spusele autorului, cartea s-a născut dintr-o nevoie afectivă, ea reprezintă de fapt răspunsul unei căutări, a unei nevoi interioare de a defini rostul acestei pasiuni, chirurgia. Cartea reflectă unele dileme legate de experiențele de viață ale unui chirurg, dar, mai mult decât atât, așa cum mărturisește autorul, reprezintă „o puternică dorință de a face ferestre în zidul construit între medici și pacienți”.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: