Cosmosul fără secrete: Cum ia masa o stea pitică albă. Imagini incredibile surprinse de NASA. VIDEO

Cosmosul fără secrete: Cum ia masa o stea pitică albă. Imagini incredibile surprinse de NASA. VIDEO

O sondă spațială aflată în căutare de planete noi a surprins o stea pitică albă care a devenit brusc luminoasă, iar apoi s-a întunecat la loc. Totul s-a întâmplat în doar 30 de minute, imaginile surprinse devenind virale.

Noul studiu a fost derulat prin programul Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), care are ca misiune principală căutarea unor lumi de mărimea Pământului relativ apropiate de Planeta albastră. Este prima dată când astronomii observă o pitică albă modificându-și luminozitatea într-un timp atât de scurt, relatează publicația de profil Space.com.

O stea pitică în raport cu Soarele

Piticele albe sunt rămășițele unor stele mult mai mari, cu dimensiuni asemănătoare Soarelui, care au ars tot hidrogenul care le-a alimentat anterior. Astronomii susțin că studierea sistemelor care includ stele pitice albe ne ajută să ne facem o imagine legată de viitorul îndepărtat al propriului nostru Sistem solar. Potrivit experților, se estimează că Soarele va rămâne fără hidrogen în aproximativ 5 miliarde de ani.

Momentul unic a fost surprins cu ajutorul satelitului de sondare a exoplanetelor TESS, aparținând NASA, a cărui misiune principală este să caute lumi de dimensiunea Pământului relativ aproape de noi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest caz, TESS a observat luminozitatea fluctuantă la o stea numită TW Pictoris, care se află la aproximativ 1.400 de ani lumină de Pământ.

Cum ia masa pitica albă

Schimbările de luminozitate au avut loc deoarece pitica albă extrage material dintr-o stea aflată în apropiere. Este interesant că pe măsură ce pitica albă „se hrănește” de la „tovarășul” său, ea devine vizibil mai luminoasă.

Cercetătorii cred că atunci când steaua este „aprinsă”, pitica albă se hrănește. „Să vezi luminozitatea lui TW Pictoris scăzând în 30 de minute este în sine extraordinar și neașteptat, deoarece fenomenul nu a fost niciodată văzut la alte stele pitice albe”, a explicat autorul principal al studiului, astronomul Simone Scaringi.