Coșmarul verde DEZLĂNȚUIT de Preoteasa Merkel
Editura Evenimentul si Capital

Coșmarul verde DEZLĂNȚUIT de Preoteasa Merkel

Autor: | | 10 Comentarii | 11712 Vizualizari

I s-a spus „Cancelara climatului”. Toată cariera ei politică a fost închinată sănătății planetei.

Angela Merkel este cea care, pe când era ministru al Mediului, a negociat Mandatul de la Berlin (1995), pe baza căruia a fost încheiat în 1997 Protocolul de la Kyoto, strămoșul Acordului de la Paris. Merkel este cea care i-a convins pe liderii G7 să promită că vor renunța la combustibilii fosili până la sfârșitul secolului. Și tot Merkel este arhitectul celebrului program Energiewende – tranziția energetică a Germaniei.

Dacă Încălzirea Globală, botezată între timp mai prudent Schimbare Climatică, a devenit una dintre religiile secolului XXI – alături de Multiculturalism, Feminism sau Diversitate – aceasta i se datorează în mod covârșitor Preotesei sale, Angela Merkel.

Dar preotul nu este Dumnezeu, fiind supus slăbiciunilor omenești. Criticii cancelarei își amintesc de câteva episoade jenante care i-au mânjit patrafirul.

De pildă, în 2013, Merkel a blocat un acord european care prevedea ca nici un model de mașină produs după 2020 să nu emane mai mult de 95g de CO2 pe kilometru. Gurile rele au spus atunci că ea ar fi fost deocheată de lobby-ul producătorilor germani, ale căror modele Diesel încă se vând cu succes. Potrivit zvonurilor vremii, Angela Merkel a mers până acolo încât a sunat-o pe premiera Irlandei, Enda Kenny, în ajunul summit-ului din 27 iunie, când proiectul trebuia supus la vot, și a amenințat-o că, dacă nu votează împotrivă, țara sa nu va mai beneficia de fonduri europene. Irlanda se afla tocmai într-un punct de criză al datoriei suverane. Omologilor olandez și ungar, Merkel le-a spus că fabricile de mașini din țările lor vor fi închise, dacă nu votează „cum trebuie”. În fine, pe premierul britanic de atunci, David Cameron l-a convins, promițându-i în schimb că va bloca o lege care propunea tăierea drastică a bonusurilor bancherilor, ceea ce ar fi lovit grav interesele instituțiilor din City.

Până la urmă, proiectul ecologist al Bruxelles-ului a fost respins. Evident, cei 700.000 de euro primiți ca donații de partidul lui Merkel din partea principalilor acționari ai BMW nu au nici o legătură cu lupta aprigă a cancelarei.

Dar slăbiciunile preotului nu pun în discuție valabilitatea dogmelor pe care le servește. Valabilitatea se verifică prin aplicarea lor. Așadar, cum a funcționat în practică, în Germania, Energiewende, Biblia Verde?

În 2011, după catastrofa de la Fukushima, guvernul Merkel anunță un program de închidere a tuturor centralelor nucleare până în 2022. Acestea trebuiau înlocuite cu sisteme de energie refolosibilă. Pentru acest program s-a alocat fabuloasa sumă de 36 de miliarde de euro. Ceea ce, firesc, a provocat o buluceală a investitorilor.

Mi-au căzut recent sub ochi mai multe grafice, care ilustrează catastrofa pe care a reprezentat-o dezvoltarea industriei energiei solare în Germania. Astfel, dacă din 2011 până în 2015, partea reprezentată de energia solară din totalul producției de energie a crescut de la 3,2% la 6,0%, în 2016 ea a început să scadă (5,9%), un trend care a continuat de atunci.

Evoluția capacității de producție a energiei solare este și mai grăitoare: dacă în 2012, după anunțul închiderii centralelor nucleare, capacitatea de energie solară a crescut cu peste 7500 de megawați, ritmul s-a prăbușit în anii următori, astfel că în 2017 creșterea a fost de numai 600 megawați. Explicația este simplă: statul a aprobat legi care reduc subvențiile la energia refolosibilă, din cauza costului tot mai ridicat al energiei, resimțit de consumatorii finali.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate