Pericolul ascuns al testelor rapide anti-COVID-19. Un bărbat a avut probleme nouă luni din cauza unei leziuni la osul care separa nasul de creier

Pericolul ascuns al testelor rapide anti-COVID-19. Un bărbat a avut probleme nouă luni din cauza unei leziuni la osul care separa nasul de creier

Un bărbat care a fost testat împotriva coronavirusului a suferit scurgeri la nivel nazal timp de nouă luni de zile. Inițial, credea că este vorba despre o secreție nazală oarecare, însă pentru că nu găsea soluția la problemă, a hotărât să se supună unor investigații medicale. S-a dovedt că bărbatul a suferit, timp de nouă luni, scurgeri ale lichidului cefalorahidian.

Timp de nouă luni de zile, un bărbat din Republica Cehă s-a confruntat cu scurgeri ale lichidului cefalorahidian, ca urmare a efectuării unui test de depistare a coronavirusului ce a provocat o leziune la nivelul plăcii cribriformă. Deși astfel de cazuri sunt foarte rare, de-a lungul pandemiei de COVID-19 au mai fost semnalate astfel de situații.

În cauză este vorba despre prima scurgere cunoscută care nu este asociată cu un defect cerebral existent, potrivit cercetărilor publicate în jurnalul JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Așadar, „deși situația este terifiantă, acesta nu este un motiv convingător pentru a nu te testa dacă ai fost expus la coronavirus”, au transmis specialiștii.

Un bărbat testat împotriva COVID-19 a suferit scurgeri de lichid cefalorahidian timp de 9 luni

Bărbatul care s-a confruntat cu scurgeri ale lichidului cefalorahidian timp de nouă luni de zile a fost testat în luna martie a anului 2020. Testul COVID-19 a indicat rezultate negative, însă din cauza scurgerilor care nu se mai opreau, a decis ca, în luna decembrie, să consulte un cadru medical. În urma efectuării unei scanări cerebrale, medicul a descoperit o leziune la placa cribriformă, un os care separa nasul de creier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lichidul cefalorahidian are, printre altele, rol de protecție a țesutului nervos împotriva traumatismelor, prin amortizarea unor șocuri la care este supusă cutia craniană, precum și rol de protecție imunologică a sistemului nervos central. Scurgerile acestui lichid nu sunt neapărat primejdioase, însă pacienții pot fi expuși, într-o oarecare măsură, la infecții cerebrale periculoase precum meningita.

Scurgerile de lichid cefalorahidian sunt rare

De la debutul pandemiei de coronavirus, au mai fost raportate cel puțin alte două astfel de cazuri, în urma testării împotriva coronavirusului. În ambele cazuri, pacienții dezvoltaseră deja afecțiuni cerebrale, potrivit Futurism.

Cu toate acestea, astfel de leziuni, provocate de testarea împotriva COVID-19, sunt foarte rare, spun specialiștii. Modalitatea de testare nazală care poate cauza leziuni la nivelul plăcii cribriforme sunt mai puțin comune în clinicile sanitare, ca urmare a faptului că medicii folosesc teste noi și care prezintă mai puține riscuri.

„Nu lăsați astfel de cazuri să vă sperie și testați-vă dacă ați fost expuși la COVID-19”, transmit specialiștii din Sănătate.