Evenimentul Zilei > Actualitate > Coșmarul bate la ușă. Valul 4 a început. Un reputat specialist anunță când se termină pandemia. VIDEO
VIDEO

Coșmarul bate la ușă. Valul 4 a început. Un reputat specialist anunță când se termină pandemia. VIDEO

Eșecul campaniei de vaccinare e o realitate, care se vede și în internările în serie la ATI. Valul 4 a început deja și ne-a prins, în stil românesc, total nepregătiți. Dan Andronic, Mirel Curea, Robert Turcescu şi medicul Beatrice Mahler au vorbit într-un podcast exploziv, pe pagina de Facebook evz.o şi pe canalul de YouTube EVZ - Capital, despre soluțiile prin care putem diminua urgia valului 4.

Într-o intervenție live, dr. Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumonofiziologie Marius Nasta, a explicat că se fac pregătiri intense în spitalele din Capitală, însă iminența unei noi crize sanitare e reală.

Cei vaccinați au o evoluție bună comparativ cu cei nevaccinați”

„Suntem cu paturile ocupate. Terapia e plină. Statele care au trecut prin acest val spun că nu ar fi mai agresivă această formă de Covid cu tulpina Delta. Contagiunea este însă mai mare. Ajung mulți la spital cu forme severe, ajung destul de târziu. Am avut doar doi pacienți vaccinați în terapie intensivă. De regulă cei vaccinați care ajung în spital au o evoluție bună comparativ cu cei nevaccinați. 90% din cei internați la Marius Nasta sunt nevaccinați”.

Dr. Mahler a avertizat că populația nu trebuie să lase garda jos. „Avem valuri cu o agresivitate și o amplitudine care cresc încă. Trebuie să ne gândim că în acest moment lumea zice: am anticorpi și nu trebuie să mă vaccinez. Însă nu avem unde să oferim tuturor odată suport la terapie intensivă”.

Punem pacienții pe holuri. Pacientul cu boală cronică va fi păgubit de asistență”

Chestionată de jurnaliștii Mirel Curea și Dan Andronic cum se pregătesc autoritățile pentru a contracara virulența valului 4, dr. Beatrice Mahler a răspuns: „Noi în spitale nu mai avem locuri. Autoritățile locale, instituțiile trebuie să respecte regulile. Depinde și de fiecare în parte, depinde de educație, de simțul civic. Noi medicii transmitem o realitate pe care o trăim.

Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Dacă e doar începutul nu aș vrea să mă gândesc. Noi punem la dispoziție toată aparatura, dar trebuie să ne gândim că legislația legată de Covid nu s-a schimbat. Punem pacienții pe holuri, suntem pregătiți. Se vor umple și holurile, vom reevalua situația. Pacientul cu boală cronică va fi păgubit de asistență”, a punctat specialistul.

Vaccinul care va trata toate tulpinile, soluția viitorului

Chestionată de moderatorul Robert Turcescu despre oportunitatea unei a treia doze de vaccin (booster), specialistul a explicat: „Decizia de administrare a unei a treia doze e pur politică. S-a decis să nu recomandăm un booster. Haideți să gândim global, nu individual. Riscul de apariție a unor tulpini noi vine din nevaccinare. S-a avansat mult față de alte afecțiuni, dar nu suficient de mult față de nevoia noastră de a cunoaște lucrurile. Complicațiile trombotice sunt prezente la foarte multe din persoanele decedate, dar și la cele vaccinate. Sunt mecanisme patologice, de ce-uri la care încă nu am răspuns”.

Managerul Institutului Marius Nasta este încrezătoare că viitorul ne rezervă un vaccin care să ne apere contra tuturor mutațiilor Covid. „Israel se lovește de tulpina Delta ca și noi. Va trebui să ne gândim la o variantă de vaccin Covid pe care o vedem în cazul vaccinului antigripal. Putem să adaptăm ușor formula – ceea ce nu e foarte greu pentru cercetători -, doza booster cu un vaccin care să ne pregătească organismul pentru mai multe forme de coronavirus. Putem avea final de pandemie când vom avea un val (n.r. – valul 4) de intensitate mai scăzută”.

Varianta integrală a emisiunii poate fi urmărită aici:

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: