În acest weekend ne vom prăji la propriu. În sudul ţării vor fi peste 40 de grade C. Canicula va fi urmată de instabilitate atmosferică, vântul, vijeliile şi grindina urmând să afecteze zone din întreaga ţară.
Meteorologii ne anunţă că sigur vom avea o vară fierbinte, însă nu vor încă să se pronunţe dacă va fi mai cald decât în 2007, anul cel mai "tropical" pentru români din ultimele două decenii.
"Nu putem spune în acest moment dacă va fi o vară mai fierbinte decât cea din 2007. Avem date sigure doar pentru următoarele şapte zile", ne-a declarat Dinu Mărăşoiu, meteorolog în cadrul Agenţiei Naţionale de Meteorologie.
Însă, chiar şi aşa, căldura de azi va fi de-a dreptul insuportabilă. "Dacă sâmbătă se vor atinge 39 de grade Celsius, duminică va fi şi mai cald. Din datele noastre se va atinge şi până la 41 de grade C, urmând ca luni temperaturile să scadă până la 34-35 de grade C. Limita caniculei este 35 de grade C", ne-a mai explicat meteorologul. Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor începând din după-amiaza zilei de azi şi până mâine seara, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie. De mâine, vremea se vă răcori în toată ţara şi doar izolat în sudul extrem se vor mai atinge la amiază valori de 35-36 de grade.
Unde se trece de peste 40 de grade Celsius
Bucureştiul şi 15 judeţe din sudul ţării vor fi sub avertizare cod portocaliu de caniculă pentru sâmbătă şi duminică. În cele două zile temperaturile ajung până la 41 de grade C.
"Codul portocaliu de caniculă este valabil pentru Bucureşti, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Giurgiu, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi unele zone din Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj.
În aceste judeţe temperaturile maxime vor atinge 39-41 grade C, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat", potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În localităţile unde se va trece de pragul de 40 de grade Celsius este posibil să se înregistreze şi noi recorduri ale celor mai călduroase zile, adaugă oficialii ANM.
Reamintim că valoarea record a temperaturii maxime absolute înregistrate în România a fost de 44,5 de grade Celsius şi s-a înregistrat la 10 august 1951, la ferma Ion Sion, comuna Râmnicelu, în Câmpia Brăilei.
Nu ieşiţi din casă şi nu staţi în soare
Odată cu atingerea unor temperaturi de peste 40 de grade Celsius, specialiştii cer impunerea unor măsuri minime de protecţie a sănătăţii. Spre exemplu, pentru bucureşteni se recomanda folosirea metroului şi renuntarea la autoturismele personale. Nu trebuie să stea în soare persoanele vârstnice, copiii, femeile însărcinate, bolnavii cronici, cei care urmează tratamente, precum şi cei care suferă de boli psihice.
În 2050, verile cu 40 °C vor fi considerate răcoroase
Cercetările realizate de specialiştii climatologi din Administraţia Naţională de Meteorologie au arătat că în perioada 1961-2007 s-a produs o încălzire semnificativă de aproximativ 2 °C în toată ţara, pe perioada verii. De altfel, ţările din emisfera nordică (Europa, China şi America de Nord), precum şi cele din regiunea tropicelor se vor confrunta cu temperaturi extreme pe perioada verilor, în următorii 20 până la 60 de ani, dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, conform lui Noah Diffenbaugh, cercetător al Universităţii Stanford. "Conform estimărilor, regiuni întregi ale globului se vor încălzi atât de repede, încât la mijlocul acestui secol chiar şi cele mai răcoroase veri vor fi mai calde decât cele mai caniculare veri din ultimii 50 de ani", a mai declarat Noah Diffenbaugh.