Evenimentul Zilei > International > Coșmar cu repetiție. Marea Britanie intră în lockdown național: „Rămâneți în case!”
Coșmar cu repetiție. Marea Britanie intră în lockdown național: „Rămâneți în case!”

Coșmar cu repetiție. Marea Britanie intră în lockdown național: „Rămâneți în case!”

Premierul britanic Boris Johnson a vorbit luni seară la televizor pentru a anunța noi restricții în Anglia, pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus, ceea ce a determinat apeluri la o izolare strictă, potrivit Downing Street.

Iată  declaraţia premierului britanic, Boris Johnson, cu privire la noile restricţii vizând limitarea răspândirii coronavirusului:

„Fără îndoială, în contracararea variantei iniţiale a virusului, efortul nostru colectiv funcţiona şi ar fi continuat să funcţioneze. Însă avem, acum, o nouă variantă a virusului şi este atât frustrant, cât şi alarmant, să vedem cu ce viteză se răspândeşte noua tulpină. Cercetătorii noştri au confirmat că aceasta variantă este mai transmisibilă cu 50-70% decât cea originală, ceea ce înseamnă că sunteţi mult, mult mai predispuşi să contractaţi virusul şi să îl transmiteţi mai departe”.

„În timp ce eu vă vorbesc în această seară, spitalele noastre se află sub o presiune, din cauza Covid-19, mai mare decât oricând de la începutul pandemiei. Numai în Anglia, numărul pacienţilor Covid-19 din spitale a crescut cu aproape o treime, în ultima săptămână, la aproape 27.000, iar acest număr este cu 40% mai mare decât în vârful din aprilie”.

„Pe 29 decembrie, peste 80.000 de au fost testaţi pozitiv la COVID în Regatul Unit – un nou record. Numărul deceselor a urcat cu 20%, în ultima săptămână şi, din păcate, va continua să crească”, a spus Johnson, citat de Rador.

„Guvernul vă cere, din nou, să stați acasă”

Gândurile mele sunt alături de toţi cei care şi-au pierdut fiinţe dragi. În condiţiile în care cea mai mare parte a ţării se află, deja, sub măsuri extreme, este clar că trebuie să facem mai mult, împreună, pentru a aduce sub control această nouă tulpină, în timo ce vaccinurile sunt distribuite. Prin urmare, în Anglia, trebuie să intrăm în carantină naţională, care este suficient de strictă pentru a ţine sub control această tulpină. Acest lucru înseamnă că guvernul vă cere, din nou, să staţi acasă. Puteţi să plecaţi de acasă, doar pentru câteva motive, permise prin lege, precum de a cumpăra bunuri esenţiale, de a lucra, dacă nu puteţi lucra de acasă, pentru a face exerciţii fizice, pentru îngrijire medicală, precum testarea COVID şi pentru a vă refugia din calea violenţei domestic”, a adăugat premierul britanic.

„Detaliile privind lucrurile permise şi nepermise vor fi disponibile pe  gov.uk/coronavirus. Dacă sunteţi extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic, vă sfătuim să începeţi să vă protejaţi din nou şi veţi primi, în scurt timp, o scrisoare, în legătură cu ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră. Şi, întrucât acum trebuie să facem tot posibilul pentru a opri răspândirea bolii, şcolile primare, gimnaziale şi colegiile din Anglia trebuie să treacă la învăţământul de la distanţă, începând de mâine, cu excepţia copiilor vulnerabili şi a copiilor lucrătorilor din sectoare cheie”, a precizat Johnson.

„Toată lumea va putea, în continuare, să aibă acces la creşe şi grădiniţe. Recunoaştem că acest lucru va însemna că nu este posibil şi nici just ca toate examenele să fie ţinute în această vară, ca în mod normal. Vom susţine sprijin suplimentar pentru a asigura că elevii îndreptăţiţi la mese şcolare gratuite vor continua să le primească, în timp ce şcolile sunt închise şi vom distribui mai multe dispozitive pentru a susţine educaţia de la distanţă.

Înţeleg pe deplin inconvenientele şi nemulţumirile pe care aceste schimbări le vor cauza pentru milioane de părinţi şi copii din întreaga ţară. Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a ţine şcolile deschise, pentru că ştim cât de importantă este fiecare zi, în educaţie, pentru şansele în viaţă ale copiilor”.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.