Corvetele, bateriile de coastă și elicopterele mai așteaptă. Înzestrarea Armatei bate pasul pe loc

Corvetele, bateriile de coastă și elicopterele mai așteaptă. Înzestrarea Armatei bate pasul pe loc

Deşi am intrat în al treilea an în care România a alocat, cel puţin pe hârtie, 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei, cele mai importante programe sunt în întârziere. Cauzele sunt multiple: contestaţii la licitaţii sau suspendări ale acestora, lipsa unor documentaţii, defecte de fabricaţie sau omiterea unor avize, a anunţat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş.

În prezent, licitaţia privind achiziţia corvetelor multifuncţionale rămâne anulată. Chiar dacă Şantierul Naval Constanţa şi-a retras plângerea din contencios de la Curtea de Apel Constanţa, acţiunea în instanţa va continua, pentru că încă un participant la licitaţie s-a constituit parte în proces. În ceea ce priveşte achiziţia bateriilor de rachete de coastă, program ce ar fi trebuit să se deruleze în paralel cu cel al corvetelor, se aşteaptă deblocarea procesului de licitaţie. Programul a fost suspendat din vina producătorilor de rachete care, deşi ar fi trebuit să prezinte avize de securitate, au omis să introducă aceste documente în dosarele pentru licitaţie.

 

Probleme cu turelele de la Piranha

Ne puteți urmări și pe Google News

 

în cazul dotării cu transportoare blindate Piranha. Furnizorul nu a livrat încă cele 36 de bucăţi, din primul lot. Cu toate acestea, susţine ministrul Leş, nu s-a depăşit încă termenul de livrare. Însă sunt probleme de compatibilitate în privinţa turelelor cu care trebuie să fie dotate transportoarele. În cazul în care vor apărea întârzieri, furnizorul va trebui să plătească penalităţi. În ceea ce priveşte dotarea cu elicoptere de atac şi de transport, ministrul susţine că aşteaptă să primească documentaţia cu specificaţiile finale dorite de beneficiar, adică Forţele Aeriene. De abia de atunci se va analiza dacă se va proceda la atribuire directă sau licitaţie. Printre producătorii interesaţi se numără Airbus, Bell Helicopter şi Sykorsky.

 

Trimitem şapte elicoptere şi 120 de militari în Africa

 

În aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a precizat că România, începând cu luna octombrie a anului în curs, va participa cu 120 de militari şi şapte elicoptere la operaţiunea MINUSMA din Mali. Aeronavele vor executa misiuni de evacuare medicală, transport de trupe şi suport. În orice caz, nu vor executa misuni de luptă. De asemenea, ministrul a precizat că elicopterele care vor participia la misiune sunt modernizate, fiind echipate cu avionică şi tehnică specifică de ultimă generaţie.

 

Cazul Ciucă: Leş vrea să ajungă la o înţelegere cu Cotroceniul

 

„Ultima decizie a instanţei vine şi ne pune celor două părţi trei aspecte extrem de importante. În primul, rând introducerea persoanei domnului Ciucă în proces, era şi logic, pentru că vorbim de un decret nominal, în al doilea un aspect care pe mine mă deranjează un pic la zona la care nu cred că trebuia să ajungem aicea să discutăm. Ne pune instanţa în vedere ca instituţional să ajungem la o înţelegere amiabilă, aspect pe care l-am încercat din nou trimiţând un document la Cotroceni, să putem avea o discuţie pe această temă. Şi un aspect de constituţionalitate a unui articol care prevede că ministrul poate să numească şeful Statului Major al Apărării, un aspect care a fost ridicat de către judecători”, a declarat Gabriel Leş. „Eu sunt dispus la dialog, cum am fost dispus şi în decembrie, dorinţa mea a fost să ajungem la o înţelegere, cât se poate de benefică pentru Armata României”, a mai spus ministrul Apărării.

 

Insitutul Cantacuzino produce un antioxidant: SOD natural

 

„După cum ştiţi, Institutul Cantacuzino a fost preluat de către Ministerul Apărării Naţionale. A fost elaborată şi adoptată o strategie pentru relansarea activităţii acestui Institut. În ceea ce priveşte strict producţia de vaccinuri, Institutul Cantacuzino se află acum într-o etapă de definitivare a unor soluţii concrete pentru producerea vaccinurilor antigripale (...) Partea interesantă este că lucrurile încep să se mişte acolo, avem, de exemplu, produse fiole pentru SOD natural, este un supliment alimentar antioxidant natural, unul dintre produsele tradiţionale ale acestui Institut. În acest moment avem produse undeva la 80-90.000 de fiole disponibile pentru vânzare, iar până la sfârşitul anului o să avem peste un milion de astfel de fiole”, a declarat Gabriel Leş.