Putin amenință că va scufunda orice navă care livrează marfă în Ucraina. A început exerciții cu rachete

Putin amenință că va scufunda orice navă care livrează marfă în Ucraina. A început exerciții cu rachete Sursa foto: Arhiva EVZ

Comandanții de război de la Kremlin au intensificat temerile că războiul din Ucraina se va extinde și mai mult în Marea Neagră, după ce au organizat jocuri de război cu rachete amenințătoare.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat deja că va scufunda navele care livrează marfă în Ucraina, după ce a anulat brusc înțelegerea sa cu privire la cereale în timpul războiului.

Kievul a răspuns cu furie, declarând că navele care livrează în porturile rusești vor fi clasificate ca livrând echipament militar. Exercițiile cu trageri reale care au implicat rachete de croazieră anti-navă au fost efectuate de la Corvet Ivanoveț, o bază de tragere a rachetelor ghidate din Moscova.

Specialiștii în scufundări ai Marinei Regale britanice din Scoția instruiesc în prezent forțele ucrainene cum să dezarmeze și să împrăștie bombele, minele și capcanele rusești din râuri, lacuri și mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul exercițiilor rusești, nava-țintă a fost „distrusă” în sectorul nord-vestic al Mării Negre, au precizat rușii. Exercițiile au avut loc după ce Rusia a bombardat din nou depozitele ucrainene de cereale și de produse agricole legate de exporturi, distrugând până în prezent 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz.

Putin a fost acuzat că folosește alimentele ca armă de război

Distrugerile gratuite au loc după ce Moscova nu a reușit să reînnoiască un acord privind cerealele care permitea Ucrainei să exporte produse către cele mai sărace țări din lume, în contextul războiului în curs. Pakistanul a pledat astăzi pentru o revenire la acordul privind cerealele.

Putin a fost acuzat că folosește alimentele ca armă de război. În această săptămână, Rusia a anunțat că va considera toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene ca fiind posibile transportoare de încărcături militare.

Ca atare, acestea vor fi considerate ținte de război, o escaladare sinistră a bătăliei.

Purtătorul de cuvânt al Marinei Militare, Alexander Saharov, a declarat: „Astăzi, în Marea Neagră, ca parte a unui grup de rachete de atac format din două nave, au fost efectuate exerciții de lansare a unui atac cu rachete împotriva unui inamic simulat”.

„În timpul exercițiilor, a fost efectuat un exercițiu folosind rachete de croazieră. Tirul a avut succes. Inamicul a fost distrus.”

Exercițiile au implicat, de asemenea, utilizarea aviației flotei „pentru a izola zona închisă temporar pentru navigație” și pentru a efectua „măsuri de oprire” a navelor care nu se supun ordinelor rusești în largul mării.

Moscova a declarat „temporar periculoase pentru navigație” mai multe zone maritime din nord-vestul și sud-estul apelor internaționale ale Mării Negre.

Loviturile cu rachete rusești au vizat în cursul nopții depozitele de cereale ale unei companii agricole din regiunea Odesa, rănind două persoane, a declarat Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.

„În zori, rușii au tras rachete de tip Kalibr de pe portavionul de rachete, care a fost pus la datorie în Marea Neagră în timpul nopții”, a declarat el. „Din păcate, au fost lovite terminalele de cereale ale uneia dintre întreprinderile agricole din regiunea Odessa”.

„Inamicul a distrus 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz.”

Ucraina a răspuns că va considera că navele care livrează încărcături către Rusia ca fiind legate de armată. Specialiștii britanici din cadrul Grupului de scufundări și exploatare a amenințărilor din cadrul Marinei Regale – DTXG – conduc antrenamentul trupelor ucrainene antibombă în Scoția.

Aceștia se bazează pe ani de experiență în Afganistan și antrenează trupele Kievului la Lock Ewe, în nord-vestul Scoției.

O parte a cursurilor îi învață cum să curețe căile maritime de mine și cum să utilizeze vehiculele subacvatice fără pilot pentru a depista explozibilii mortali.

Locotenent-comandorul britanic David Starkey, comandantul DTXG, a declarat „Relația dintre unități și personal continuă să crească - legată de un scop comun și de valori împărtășite”.

„Aceasta demonstrează cum suntem mai puternici ca o echipă coerentă și cum împreună putem învinge agresiunea la adresa națiunilor noastre.”

Locotenentul Frank Macleod, care face parte din echipa Marinei Regale, a declarat „Ucrainenii au fost niște marinari fantastici, motivați și foarte profesioniști. Am învățat împreună în ultimele săptămâni și am oferit o capacitate de căutare foarte credibilă.”

Sursa: mirror.co.uk