Doi importanți lideri PSD discutau ca la piață despre amnistia unor pușcăriași, doar ca să scape ei de acuzațiile procurorilor DNA. Deputatul Viorel Hrebenciuc este pus sub acuzare în trei dosare de corupție, iar senatorul Dan Șova, în două dosare de corupție.
Vicepreședintele Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc (PSD), a fost interceptat de procurorii DNA atunci când negocia cu vicepreședintele PSD, senatorul Dan Șova, modificarea legii de combatere a corupției și o lege de amnistie. Totul începe pe 15 octombrie, atunci când Hrebenciuc este pus sub acuzare de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale. Colegii săi de dosar: Ioan Adam- deputat PSD și Ilie Sârbu- senator PSD. Pe 17 octombrie, DNA a cerut ridicarea imunității și aviz pentru arestarea lui Hrebenciuc și Adam. În aceeași zi, Hrebenciuc s-a întâlnit cu Șova și i-a cerut să promoveze o lege de amnistie, pentru a scăpa de acuzații. Hrebenciuc încerca să-l scape, prin această lege, și pe Miron Mitrea, condamnat la doi ani pentru corupție.
Pentru că era un demers controversat, legea de amnistie trebuia să fie promovată de ministrul Justiției, iar Dan Șova s-a angajat să discute acest lucru cu ministrul Robert Cazanciuc. În schimb, deputatul se angaja să-l sprijine pe Șova în funcția de șef al PSD, după ce actualul lider, Victor Ponta, ar fi ales președintele României.
În interceptările ambientale se arată că Șova avea doi contra candidați puternici la șefia PSD: vicepremierul Liviu Dragnea și pre ședintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Cei doi au mai multe discuții, despre alți colegi de marcă din PSD. Hrebenciuc și Șova au fost puși ieri sub acuzare de procurorii DNA. „Evenimentul zilei” vă prezintă adevărata față a unor politicieni de top.
Controversele legii
Controversata lege a amnistiei, inițiată în februarie 2013 de către deputații Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (Partida Romilor), este ținută în stand by în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Opoziția a cerut de mai multe ori punerea legii pe ordinea de zi și respingerea ei, dar PSD a refuzat. Proiectul a fost respins la Senat. În noaptea de 9 spre 10 decembrie 2013, câțiva deputați din comisia juridică s-au întâlnit în secret în Palatul Parlamentului și au făcut modificări importante la legea amnistiei și grațierii. Cea mai importantă modificare: plafonul pedepselor care se amnistiază crește de la 4 la 7 ani.
Interceptările revoltătoare
Viorel Hrebenciuc: Acum îi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într- un fel cu amnistia. Uite și tu, mă că...
Dan Șova: Amnistie și grațiere obligatoriu!
Viorel Hrebenciuc: Pe cuvânt îți spun, Dane, și tu să le spui la partid asta.
Dan Șova: Și știți ce trebuie făcut, domnul președintetrebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...
Generalul Mitică Iliescu avea o cârtiță la DNA
Solicitările
Potrivit interceptărilor, realizate pe 13 octombrie, generalul cunoștea un polițist judiciar care lucra la DNA și-i furniza informații. În schimb, Iliescu a solicitat angajarea fiicei sale, Ana- Maria Joițoiu, de profesie arhitect. Aceasta este fina de căsătorie a fostului senator Cătălin Voicu (PSD), care execută o condamnare de șapte ani pentru corupție. „O să vorbesc cu Andrei, să văd”, a promis Hrebenciuc. Alte solicitări ale lui Iliescu, pentru Hrebenciuc: să-l dea afară de la ANPC pe Vlad Bontea, soțul unei nepoate, Alina-Loredana Bontea. Motivul: cei doi erau folosiți ca paravan în firma Agenția Română de Securitate (ARS) și nu mai voiau să-i restituie acțiunile. Iliescu i-a mai cerut lui Hrebenciuc să intervină la șefa Registrului Comerțului, Silvia Mihalcea, pentru a intra în legalitate cu firma ARS.