Evenimentul Zilei > Actualitate > Corupție la Serviciul de Permise Auto Suceava. Colonel de informații, judecat pentru luare de mită
Corupție la Serviciul de Permise Auto Suceava. Colonel de informații, judecat pentru luare de mită

Corupție la Serviciul de Permise Auto Suceava. Colonel de informații, judecat pentru luare de mită

Şeful Serviciului de Protecţie Internă Suceava, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul care privește fapte de corupție de la departamentul de permise auto din Suceava.

Colonelul Constantin Florin Timu, şef al Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Suceava (structură de informaţii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne), a fost trimis în judecată de DNA. El a fost implicat în scandalul de corupție de la Serviciul de Permise auto de la Suceava.

Conform unui comunicat de presă transmis de DNA, împotriva colonelului Timu au fost formulate mai multe acuzații, în cadrul acestei anchete penale. Constantin Florin Timu va răspunde în fața judecătorilor pentru luare de mită, divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals în declaraţii.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată comisarul şef de poliţie Radu Ionuţ Obreja. Acesta a fost şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava. Radu Ionuț Obreja este acuzat de comiterea unei infracţiuni de dare de mită, în formă continuată.

Conform DNA, acest dosar a fost disjuns dintr-o altă anchetă, mai amplă, privind fapte de corupţie de la Serviciul Permise Suceava.

permis de conducere,, carnet, auto, sofer

Grupare infracțională pentru fraudarea examenelor auto

Astfel, în februarie 2021, Radu Ionuţ Obreja a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat că a condus o grupare infracţională. Din grupare făceau parte poliţişti, funcţionari, instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român. Aceștia făceau bani din fraudarea examenelor de permise de conducere.

„În acel context, în scopul asigurării protecţiei juridice a activităţii infracţionale de corupţie desfăşurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, în perioada 2017 – 2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de şef al Serviciul Judeţean de Protecţie Internă Suceava, ar fi pretins şi, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuţ, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (în total 25.100 euro) pentru a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală cu privire la cele menţionate mai sus”, au arătat procurorii în comunicatul transmis presei.

Colonelul Timu a divulgat secrete de stat

În aceeaşi perioadă, colonelul Timu i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja informaţii secrete de stat, clasificate «strict secret», la care avea acces în virtutea funcţiei. Astfel, Obreja și complicii săi au reușit să evite o eventuală răspundere penală pentru faptele de corupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Suceava, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparţine lui Constantin Florin Timu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: