Autorităţile din provincia chineză Hubei, epicentrul epidemiei cu noul coronavirus, au raportat în această dimineaţă alţi 45 de morţi în urma infectării. Astfel bilanţul a ajuns la 259 de decese, toate în China. Numărul persoanelor contaminate în întreaga ţară se ridică, deja, la aproape 12.000, majoritatea bolnavilor găsindu-se în provincia unde a apărut virusul.

Pe baza acestor date, autorităţile au stabilit că rata de mortalitate în cazul infecției cu coronavirus este de aproximativ 2 la sută, valoare ridicată în comparaţie cu gripa sezonieră. Pe de altă parte, se estimează că numărul real al celor infectați e mult mai mare.

Un studiu publicat ieri într-o revistă de specialitate ridică la 76.000 numărul persoanelor care ar fi contactat virusul, ceea ce înseamnă că rata de mortalitate este mai scăzută şi, în plus, s-ar reduce în fiecare zi pe măsură ce numărul de noi cazuri creşte mai repede decât cel al deceselor.

Între timp virusul continuă să se răspândească în întreaga lume. Centrul Naţional de Microbiologie din Spania a confirmat primul caz de contaminare, la un pacient din Insulele Canare. Alt caz a fost confirmat în Suedia, la o tânără, în timp ce al şaselea bolnav a fost înregistrat, în Germania. Maria Britanie şi Rusia au raportat şi ele primele cazuri, ieri. Tot ieri a început şi evacuarea masivă a străinilor din provincia Hubei, cu avioanele trimise de Franţa şi Marea Britanie. Aceștia vor petrece 14 zile în carantină. Cu aceste zboruri speciale vor veni acasa şi patru români, aflaţi în provincia chineză. Potrivit datelor Ministerului de Externe, aproximativ 800 de români sunt localizați în acest moment în China.

Sursa: Radio România Actualități