Coronavirus. Epidemie în Japonia medievală. Oamenii vii / Vor muri în cele din urmă

Coronavirus. Epidemie în Japonia medievală. Oamenii vii / Vor muri în cele din urmă

Gânditorii medievali din Japonia contemplau crizele sanitare într-un cadru religios - dar perspectiva lor era radical distinctă de cea din zilele noastre.

Pescărușul alege țărmul sălbatic și asta pentru că se teme de omenire. Și și eu sunt același. Știind ce ține lumea și căile ei, nu doresc nimic de la ea și nici nu urmăresc premiile ei. Singura mea poftă este de a fi în pace, singura mea plăcere este de a trăi fără probleme.

Hedonismul

Ōtomo no Tabito, un nobil și poet al curții din secolul al VIII-lea, se contrazice puternic cu Chōmei. Abordarea sa față de dezastre și tragedii este hedonismul.

El amintește de oamenii care astăzi evită intenționat autoizolarea și, în schimb, organizează petreceri fără să se teamă de pandemie. Una dintre poeziile waka ale lui Tabito citește:

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii vii

Vor muri în cele din urmă.

Așa suntem noi, așa

În timpul din această în această lume

Sa ne distram!

Prin distracție, Tabito înțelege să savurezi băuturi alcoolice. De fapt, poezia de mai sus se numără printre cele Treisprezece poezii ale sale în care laudă dragostea.

Tabito își prezintă hedonismul ca o formă de anti-intelectualism. El spune că oamenii care caută înțelepciune, dar nu beau, sunt urâți și că lui nu îi pasă dacă se va reîncarna ca insectă sau pasăre atâta timp cât se poate distra în viața sa actuală.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric